Početna Gradske teme DS: Novosadska JKP ne plaćaju dugove

DS: Novosadska JKP ne plaćaju dugove

0

novi-sad-1147245_640Gradski odbor Demokratske stranke Novi Sad saopštio je da javna i komunalna preduzeća u Novom Sadu ne plaćaju svoje račune i dugove u zakonskom roku, čime ugrožavaju stabilno finansiranje čitave lokalne samouprave.

U saopštenju se navodi da prema zvaničnim podacima, dostavljenim od strane Ministarstva finansija, javna i komunalna preduzeća u Novom Sadu zaključno sa 1. februarom kasne sa izmirivanjem svojih obaveza u ukupnom iznosu od 474 miliona dinara, čime su se odavno stekli zakonski uslovi da Ministarstvo finansija zaustavi prenos novca iz republičkog u gradski budžet i tako Novi Sad ostavi bez značajnog dela prihoda.

Ministarstvu finansija je potvrdilo kako svoje račune u zakonskom roku ne plaća čak deset javnih i komunalnih preduzeća u Novom Sadu, među kojima su i firme koje po svojoj prirodi i specifičnom položaju unutar gradske strukture nikako ne bi smele biti dužne – kaže se u saopštenju.

Novosadske demokrate kažu da “navodna sanacija poslovanja javnih preduzeća, kojom se hvali sadašnja gradska vlast, predstavlja samo izgovor za nekontrolisano presipanje novca iz gradskog budžeta na račune gradskih firmi kojim upravljaju kadrovi Srpske napredne stranke”, i ističu da “lokalna samouprava koja se našla u takvoj situaciji sigurno nije najstabilnija lokalna samouprava u zemlji”.

Gradski odbor Demokratske stranke Novi Sad na kraju saopštenja ističe da se DS u svom novom predizbornom programu opredelila za istinsku reformu uprave i komunalnog sektora koja, kako se kaže, podrazumeva optimizaciju organizacione i kadrovske strukture, uspostavljanje efikasnog sistema koordinacije i transformaciju preduzeća u cilju bolje iskorišćenosti raspoloživih tehničkih i radnih resursa.

SNS: Stanje posledica vladavine DS

Povodom najnovijeg saopštenja DS da javna i komunalna preduzeća ugrožavaju stabilno funkcionisanje čitave lokalne samouprave, Gradski odbor SNS Novi Sad poručuje demokratama da je to o čemu piše DS posledica svega onoga što su radili u vreme njihove vladavine.

Demokrate su pokazale kako to misle uraditi u prošlom mandatu, kada su komunalni sistem “organizovale, koordinisale i usklađivale”, i kada je dug u JKP dostigao neverovatnih sedam milijardi dinara.

Novosadski odbor SNS poručuje Demokratskoj stranci da je stanje u JKP i JP neuporedivo bolje nego što je bilo do 2012. godine, kao i da nema opasnosti za grad i za funkcionisanje komunalnog sistema u gradu, iako bi, kako se navodi u saopštenju, demokrate to želele, s obzirom da je njihova politika “što gore za Novi Sad, to bolje za Demokratsku stranku”.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija / Pixabay.com