Početna Danas u gradu Predavanje “Priča o kineskoj medicini” na Filozofskom fakultetu

Predavanje “Priča o kineskoj medicini” na Filozofskom fakultetu

0

acupuncture-50082_1280

U okviru obeležavanja Kineske nove godine koje organizuju Filozofski fakultet i Konfučijev institut Univerziteta u Novom Sadu, Filip Manja će održati predavanje pod nazivom “Priča o kineskoj medicini”. Predavanje će se održati u svečanoj sali Filozofskog fakulteta (114) u utorak, 9. februara, sa početkom u 13 časova.

Filip Manja će svim zainteresovanima predstaviti ukratko istoriju tradicionalne kineske medicine i objasniti u kojim slučajevima ona daje najbolje rezultate.

Potom će publiku bliže upoznati sa akupunkturom i njenim najvažnijim elementima – tačkama, meridijanima, iglama, kao i različitim akupunkturnim stilovima. Zatim će predstaviti biljke koje se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini i njihovu važnost.

doctor-906140_1280

Tui na masaža, stara kineska terapeutska tehnika, koja uključuje pritisak i ritmično trljanje, delotvorna u detoksikaciji organizma, takođe je deo ovog predavanja, a pored nje i moksibucija, lečenje staklenim posudama i gua ša masaža. Poseban segment predstavljaju ćigong i taiđićuen. I za kraj, biće reči o jin i jang teoriji.

Filip Manja diplomirao je kineski jezik i književnost u Beogradu, a već se tokom studija zainteresovao za tradicionalnu kinesku medicinu. Godine 2010. je postao učenik starog majstora Duana Zhilianga kod koga je proveo 8 meseci. Potom je 2012. godine upisao zvanične petogodišnje studije na Fakultetu za kinesku tradicionalnu medicinu u gradu Tjenđinu, nedaleko od Pekinga, gde i danas boravi.

Izvor: konfucije.ff.uns.ac.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com