Početna Gradske teme DS: Trg republike i Riblju pijacu povezuje toalet

DS: Trg republike i Riblju pijacu povezuje toalet

riblja_pijacaGradski odbor Demokratske stranke poručuju da su najavljeni, kao i urbanistički radovi u toku u suprotnosti sa “onim što su decenijama unazad stvarale generacije novosadskih urbanista i graditelja”.
Kako navode u DS, šalje se pretnja postojećem urbanističkim nasleđu grada, a budući da se saznalo koliko košta rekonstrukcija Trga republike i kome ide u prilog izmena Plana generalne regulacije područja oko Glavne pošte, “postoji osnovana sumnja da u pozadini naoko potpuno nelogičnih odluka gradske vlasti stoje interesi krupnog kapitala i korupcija”.
“Stručna javnost je već dala svoj sud o najavljenim izmenama Plana generalne regulacije područja omeđenog bulevarima Evrope i Cara Lazara, Stražilovskom i ulicom Žarka Zrenjanina, te Bulevarom Mihajla Pupina, Jevrejskom i Futoškom ulicom. Nadalje, sa stanovišta postojećeg urbanističkog koncepta i postojećih projekata uređenja Trga republike i Riblje pijace, započeta rekonstrukcija tog dela centra predstavlja beskorisno trošenje više od 245 miliona dinara, budući da ta nemala investicija neće doneti bilo kakav dobitak u funkcionalnom smislu. Ranijim projektom uređenja, bilo je predviđeno da se potez Trga republike i Riblje pijace integriše u gradsko jezgro i centar, te da se reši problem parkiranja. Taj projekat je Trg republike i Riblju pijacu tretirao kao jednu celinu, što pukim popločavanjem behatonom očigledno nije postignuto. Plato Trga republike će ubuduće predstavljati jednu, a pijaca drugu celinu, koje povezuje – toalet, što je ironija kakvu samo život pod vlašću Srpske napredne stranke može da priredi”, poručuju u GO DS.
U odboru kažu da se stručna javnost “gražava nad ovim što je do sad urađeno i već se može čuti kako se plato Trga republike sada naziva ‘prolazom toplotnog udara’ i ‘ćelavim trgom'”.
“Propagandna mašinerija aktuelne gradske vlasti guši svaki kritički glas stručne i političke javnosti u Novom Sadu. Demokratska stranka, međutim, ne prihvata ulogu nemog posmatrača dok interesne grupe koje vladaju Novim Sadom završavaju svoje poslovne ‘kombinacije’ koje prete da trajno naruže naš grad. Građani Novog Sada ne smeju dozvoliti da njihov grad postane dugogodišnji poligon za igre i eksperimente političkih amatera sumnjivih namera koji su pre tri godine zauzeli Gradsku kuću”, dodaje se u saopštenju demokrata.

Autor: 021