Početna Danas u gradu Ulični ples oduševio publiku!

Ulični ples oduševio publiku!

0

Picture 013Od kada je sveta od tada datira i kultura plesa. Još su se davnih vrelih noći afrička plemena okupljala oko vatre izvodeći kroz ples svoje rituale, izražavajući svaku svoju emociju, radost i nadu. Tako je sve počelo. Kasnije je ples predstavljao oblik scenske umetnosti i služio je za zabavu renesansnih vladara širom Evrope. Zanimljiv je podatak da je kralj Francuske Luji XIV lično učestvovao u baletskim predstavama.

Picture 019 Ples je društvena aktivnost, prisutna u celom svetu. Predstavlja jezik koji ne poznaje granice, gde se pokretima izražavaju emocije. Kroz vreme od ritualnog preko narodnog, folklornog do forme klasičnog baleta i društvenog, poznat kao salonski ili dvorski, prošao je kroz različite modifikacije, pa tako je 70-tih godina počeo kult uličnog plesa u Americi i od tada pa do danas se razvijao kroz različite stilove naročito u hip hop kulturi.

Picture 016

Kao podrška kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, u okviru Festivala ulični svirači, održan je plesni spektakl ispred Gradske biblioteke gde su predstavljeni različiti stilovi uličnog plesa koji se razvijao kroz istoriju. U momentu vreme je stalo i svi prisutni su se za trenutak vratili u 70-tim. Plesači su pored stilova igre dočarali nastup i garderobom koja je bila hit tog vremena. Nakon svake plesne numere publika je nagradila izvođače gromkim aplauzom, a najslađa publika svakako su bila deca koja su mirno sedela i pratila plesni spektakl.

Picture 026

Autor: Ljiljana Kozarev, NsHronika