Početna Gradske teme DSS i Pokret Dveri danas u protestnoj šetnji protiv NATO pakta

DSS i Pokret Dveri danas u protestnoj šetnji protiv NATO pakta

dveri,-dss-wide-jpg_660x330

Novosadski odbori Demokratske stranke Srbije (DSS) i Pokreta Dveri danas će, na dan kada se navršava 16 godina od rušenja Mosta slobode u Novom Sadu, organizovati protestnu šetnju protiv NATO pakta, a povodom 16. godišnjice od početka bombardovanja Srbije.
Protestna šetnja, kako su najavili organizatori, počinje danas u 17.30 sati kod spomenika Jaši Tomiću u Dunavskoj ulici, preko puta Dunavskog parka.
Potpredsednik DSS Borko Ilić, koji je i predsednik Gradskog odbora te stranke u Novom Sadu, juče je na konferenciji za novinare pozvao Novosađane da se pridruže protestnoj šetnji i na taj način, kako je rekao, pokažu da Srbija nikada neće ući u NATO pakt.

“Poživamo sve građane Novog Sada koji su za slobodu i koji razmišljaju svojom glavom da nam se pridruže u protestnoj šetnji u kojoj će biti i neki od naših odlikovanih heroja, kako bi pokazali da nikada nećemo biti sa onima koji su ubijali civile i rušili mostove”, rekao je Ilić.

On je naglasio da će sa protestne šetnje biti poslata poruka da “ćemo u duhu naših predaka oprostiti zločin, ali da ga nikad nećemo zaboraviti”.

Član starešinstva Dveri i koordinator za Vojvodinu tog pokreta Ivan Kostić je rekao da se nikada ne sme zaboraviti 1.500 civila i 1.000 pripadnika vojske i policije koji su poginuli tokom NATO bombardovanja.

“Nikada se ne sme zaboraviti materijalna šteta koja je pričinjena bombardovanjem, a koja se procenjuje na oko 100 milijardi evra i nikada se ne sme zaboraviti da je nad građanima Srbije izvršen biološki genocid jer su tokom bombardovanja korišćene bombe sa osiromašenim uranijumom koje su prouzrokovale da danas broj obolelih od karcinoma u Srbiji znatno veći od proseka u Evropi”, rekao je Kostić.

On je pojasnio da u Srbiji svake godine od karcinoma oboli oko 5.500 građana dok je u Evropi taj prosek oko 2.000.

Autor: Tanjug