Početna Gradske teme Dualno obrazovanje u Elektrotehničkoj školi u Novom Sadu

Dualno obrazovanje u Elektrotehničkoj školi u Novom Sadu

0

U Elektrotehničkoj školi u Novom Sadu, projekat dualnog obrazovanja pruža učenicima mogućnost da uz teorijsko znanje, svoje praktične sposobnosti oprobaju i u kompaniji „Eletromreža Srbije“.

U saradnji sa brojnim tehničkim školama, kompanija „Elektromreža Srbije“ od 2019. godine sprovodi projekt dualnog obrazovanja. Jedna od tih škola je i srednja Elektrotehnička u Novom Sadu. Đaci smera elektromonter mreže i postrojenja dobijaju priliku da u kompanijama u kojima obavljaju praksu, nakon selekcije, dobiju zaposlenje.

“Projekat dualnog obrazovanja predstavlja takav model obrazovanja gde đaci svoj teorijski deo mogu da praktično oprobaju i u kompanijama u realnim uslovima, a konkretno u ovom primeru u kompaniji Elektromreža Srbije”, rekla je Ana Kurčubić zadužena za ljudske resurse „Elektromreže Srbije“.

Učenici stiču mogućnost da od druge godine školovanja započnu praksu u kompaniji uz podršku licenciranih mentora. Za vreme provedeno u kompaniji, učenicima se isplaćuje pun iznos minimalne cene rada, takođe obezbeđene su i naknade prevoza i ishrane, kao i osiguranje za slučaj povrede.

“Oni prvo prođu informisanje o bezbednosti zdravlja na radu, kompletne informacije kako da se kreću kroz postrojenje, koje su sve opasnosti koje vrebaju i posle to sve u praktičnom delu i vide kako izgleda. Prođu informisanje o zaštiti od požara, dobiju radno odelo, šlem i onda mogu da krenu da idu u praktični deo”, kazala je Maja Adamović, rukovodilac regionalnog centra održavanja u Novom Sadu.

“Učenici kada dođu kod nas na praksu, njihova obaveza je da obavezno nose zaštitnu opremu da budu uvek na bezbednosnom razmaku i da jednostavno prate šta se radi. Učenici su veoma zainteresovani za ovakav vid školsta, dualnog obrazovanja zato što tokom prakse u školi i na radnom mestu mogu da dobiju stalan posao”, napomenuo je mentor Vladimir Crnjanski.

Učenici prve generacije dualnog obrazovanja u kompaniji „Elektromreža Srbije“ bili su iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Nišu.

Dvogodišnju stručnu praksu jednoglasno su ocenili kao značajno i dragoceno iskustvo u radu. Ove godine, ti učenici prijavili su se na konkurs za radno mesto elektromontera i nakon selekcije očekuju stupanje u radni odnos.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay