Početna Gradske teme Dunav kod Novog Sada zaledio

Dunav kod Novog Sada zaledio

0

led_na_dunavu_09012017_mala

Dunav kod Novog Sada jutros izgleda kao da stoji, jer je led prekrio skoro celu površinu reke. Na fotografijama sa Keja se mogu videti velike sante leda koje polako plutaju rekom, dok se uz samu obalu praktično samo gomila led.

Prema poslednjim podacima RHMZ-a, na Dunavu je zabeležena pojava ledohoda od 20 do 60 odsto širine rečnog korita i narednih dana se očekuje povećanje gustine leda. Na ostalim rečnim tokovima led pokriva i do 100 odsto širine reke. Novi podaci o stanju na rekama će biti saopšteni do podneva.

Prema poslednjim podacima, temperatura vode u Dunavu je oko 0.8°C, a na ostalim rekama još niža – Savi oko 0.5 °C, na Velikoj Moravi oko 0.1 °C, na Tisi i banatskim vodotocima 0 °C.

Led je okovao i Šodroš, pa su mnogi Novosađani iskoristili u nedelju priliku i uživali u klizanju.
Kada je u pitanju rečni saobraćaj, i dalje važi zabrana plovidbe na Dunavu, Savi i Tisi. Zbog leda i jakih udara vetra, proglašena je obustava plovidbe na Dunavu, od Bezdana do Prahova za sva plovila, odnosno za teretne i putničke brodove i čamce.

Proglašena je obustava plovidbe i na Savi, za sva plovila, osim brodova angažovanih za vanredne situacije i spasavanja. Na Tisi, na kanalu Dunav – Tisa – Dunav, saobraćaj je obustavljen pre tri dana i ta odluka je još na snazi.

Inače, ledeno vreme zadržaće se u Srbiji do srede, a meteorolozi predviđaju novi ledeni talas početkom februara.

Ukoliko i Vi imate fotografije zaleđenog Dunava i Novog Sada, i želite da ih podelite sa nama, možete ih poslati na adresu: radio021@021.rs

Autor: 021.rs
Foto: Uživo sa novosadskih ulica

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here