Početna Gradske teme Dunav kod Štranda veoma nizak, narednih dana znatno povećanje vodostaja

Dunav kod Štranda veoma nizak, narednih dana znatno povećanje vodostaja

0

Iako je vodostaj Dunava u Budimpešti pao na istorijski minimum, kod nas je uprkos izuzetno niskom vodostaju ipak daleko od tih vrednosti, a prema najavama hidrologa iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Dunav će od danas početi da raste.

Hidrolog Dejan Vladiković za “Dnevnik” kaže da je Dunav kod nas na istorijskom minimumu bio 1909. godine kada je kod Bezdana izmereno -146 cm, a u isto vreme u Novom Sadu je bio na -134 cm.

– Sadašnje vrednosti na tim stanicama su -98 cm i -13 cm što govori da nismo dostigli taj minimum iz 1909. godine. Vrlo slične današnjim vrednostima vodostaja Dunava smo imali 2003. godine tokom avgusta i septembra, kao i u decembru 2011. godine. Ono što jeste izvesno je da će ekstremne vrednosti i ka minimumu i ka maksimumu biti sve češće kao posledica promena klime i to je nešto čemu ćemo morati da se prilagodimo – kaže Vladiković.

On kaže da u Budimpešti jeste prilično dramatična situacija sa izuzetno niskim vodostajem Dunava, a da je kod nas ipak nešto bolja situacija zahvaljujući pritokama i kanalskom sistemu.

– Uzrok tako niskog vodostaja u Mađarskoj, ali praktično i celim tokom Dunava jeste nedostatak padavina, kojih u uzvodnom delu Dunava nije bilo od juna, dok ih je kod nas bilo dosta sve do kraja jula – navodi Vladiković.

On dalje ističe da ne postoji opasnost da će Dunav i kod nas pasti na minimum jer se upravo u narednih nekoliko dana očekuje veliki talas Dunava koji će u nekoliko dana kod nas povećati vodostaj za 2,5 do 2,8 metara. Slična je prognoza i za Savu, koja bi kod Sremske Mitrovice od 5. do 7. novembra takođe trebalo da poraste za 1,5 do 2 metra.

Kako navodi Vladiković, osim otežane plovidbe, nizak vodostaj Dunava nije doneo drugih problema.

Izvor: Dnevnik/RTV
Foto: 021