Početna Gradske teme Dunavska ulica zamirisala na kobasice

Dunavska ulica zamirisala na kobasice

sausagesBiggrilling1

Promocija Kobasicijade u Turiji, 31. po redu, održana je u Dunavskoj ulici, pa su Novosađani u redovima čekali da probaju i kupe čuveni turijski proizvod. Sa četiri štanda, koji su bili otvoreni rano ujutru, pa do popodneva, mirisale su pečene, suve i sveže kobasice, mameći ljubitelje da posete tu čuvenu manifestaciju koja će se održati od 28. februara do 1. marta.

– To je hrana koja se pravi tradicionalno, već više od trideset godina – objašnjava kobasičar Stevan Perić. – Radi se o domaćem proizvodu, na domaći način se proizvodi, od čiste svinjetine i to ljudi prepoznaju. Prema njegovim rečima, Turijci su doneli dovoljnu količinu kobasice za sve koji su došli do njihovih štandova, a sve to je samo uvod u ono što se sprema na Kobasicijadi.

– Očekujemo da će nas za tri dana trajanja posetiti nešto više od pedeset hiljada ljudi. I ove godine pravimo najdužu kobasicu, ovaj put dugu više od 2031 metar, koja će biti u jednom komadu i svako ko želi moći će da kupi parče. Pored toga, biće i roštiljskih kobasica, kao i drugih proizvođača sa svojom robom – najavio je Perić.

Suve kobasice mogle su se kupiti za 600 dinara, a sveže za 400, dok je pečena u kifli koštala 150, a bilo je da se kupi i vina. Ujedno je, na plakatima, predstavljen i program festivala, po kome je ovo bačko selo postalo široko poznato.

U kolonama koje su se pružale u dnu Dunavske ulice, bilo je Novosađana svih uzrasta. Jedna od njih je i Dobrila Kočiš, kojoj je ovo prvi put da proba čuveni turijski proizvod, pa je, za početak, kupila sveže, za pečenje. Prema rečima penzionera Branka Popova, koji je za kupovinu čekao oko 20 minuta, strpljenje se isplati. On kaže da je već probao slavne kobasice, a ovaj put uzeo je i suvih i svežih, kako bi njegovi ukućani probali od svega. On je, takođe, jedan od mnogih Novosađana koji planiraju put u Turiju sledeće nedelje, kako bi uživali u dobrom zalogaju i veseloj, gurmanskoj atmosferi.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija