Početna Politika Predsednica Demokratske stranke Srbije u akciji spasavanja ćirilice

Predsednica Demokratske stranke Srbije u akciji spasavanja ćirilice

0

sanda_rasskovich_1201

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić najavila je danas u Novom Sadu da će pokrenuti akciju za spasavanje ćirilice i srpskog jezika i tražiti da se na štampana izdanja na ćirilici smanji porez.

Rašković Ivić je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika ispred Gradske biblioteke rekla da će DSS predložiti da se knjige, časopisi i novine koji se štampaju na ćirilici oslobode PDV-a, a da se firmama čiji su nazivi, table, reklame i slično ispisani ćirilicom smanji porez za, na primer, pet odsto.

Ona je ocenila da su jezik i pismo osnov identiteta i čoveka i naroda, pa je tako srpski jezik i ćirilica osnov identiteta Srba, dodajući da srpskim jezikom govori 12 miliona ljudi u svetu.

Pohvalila je rad Gradskog odbora te stranke u Novom Sadu, koji je pre dve godine inicirao promenu natpisa na autobusima gradskog saobraćaja sa latinice na ćirilicu, što je u to vreme izazvalo brojne burne reakcije u gradu.

“Kao što vidimo, bura oko promene natpisa na gradskima autobusima se stišala i prestala, a ćirilica je ostala”, rekla je Rašković Ivić.

Potpredsednik DSS i predsednik Gradskog odbora Novi Sad te stranke Borko Ilić rekao je da je Novi Sad pre Drugog svetskog rata bio grad ćirilice.

“Sa srpskim narodom u Novom Sadu imali smo ćirilicu, a sa našim komšijama Nemcima i Mađarima imali smo latinicu”, rekao je Ilić, dodajući da kroz odluke grada Novog Sada gradska vlast pokušava da održi ćirilicu.

Ilić je rekao da pitanje ćirilice nije samo pitanje pisma, već i pitanje izgleda Novog Sada u budućnosti.

“Ako održimo ćirilicu zadržaćemo stari duh Matice srpske, Srpskog narodnog pozorišta i duh srpske Atine”, kazao je Ilić dodajući da se ćirilica održala i za vreme austrougarske vlasti, pa je, kako je rekao, red i da se održi u Srbiji.

izvor: 021
Foto: Tanjug