Početna Gradske teme Dunavski park dobija nove staze, ogradu, rasvetu, klupe, česmu i dečije igralište

Dunavski park dobija nove staze, ogradu, rasvetu, klupe, česmu i dečije igralište

0

Dunavski park, najstariji park u Novom Sadu biće u potpunosti rekonstruisan. Smešten u srcu grada, između Dunavske ulice, Bulevara Mihajla Pupina i Dunava, park već 127 godina, na skoro šest hektara, predstavlja zelenu oazu za odmor, relaksaciju i rekreaciju Novosađana. Dunavski park je od 1895. godine vitalna veza stanovnika centra Novog Sada, ali i ostalih gradskih kvartova s prirodom. Ove godine će, kažu u JKP “Gradsko zelenilo” biti detaljno rekonstruisani svi sadržaji, kako bi se park još više približio građanima i još bolje odgovorio njihovim potrebama.

“Podizanje Dunavskog parka započeto je 1895. godine. On je sastavni deo stare Dunavske ulice i starog dela grada, samim tim čini jednu celinu u smislu pešačkih kretanja i odabira materijala i mobilijara. Ukupna površina je približno 5,58 ha, od toga na staze otpada približno 0,76 ha. Projektnu dokumentaciju za park izradio je dr. Ratibor Đorđević 1958. godine, kao izuzetno mesto za tihi odmor i igru dece”, kaže Jelena Prica iz novosadskog “Zelenila”.

Radovi počinju u prvoj polovini februara 2022. godine i vredni su 121.288.833,25 dinara. Biće rekonstruisane sve staze i prilazi koji obuhvataju površinu od 6.209 kvadrata. Na mestu potojećeg dečijeg igrališta biće izgrađeno novo, veće i savremenije, sa pet potpuno novih sprava, kao i nova česma i 250 metara ograde oko dela parka.

Kad se završi rekonstrukcija staza, rasvete, klupa, česme, ograde i izgradi novo igralište, Dunavski park će sa svojih 640 stabala biti još lepši i raskošniji, smatra direktor Gradskog zelenila Miloš Egić.

“Mi smo, zahvaljujući finansijskoj podršci grada, prošle godine u celom Dunavskom parku ugradili savremeni zalivni sistem, kap po kap. Time smo održavanje travnjaka i drveća podgili na viši nivo. Pored toga, naše stručne službe, uz tesnu saradnju sa Savetom za ozelenjavnje grada i naučnicima sa Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, u održavanju drveća primenjuju najsavremeniju tehnologiju, kako bi zaštitu drveća podgili na još viši nivo. Pritom, rekonstrukcija Dunavskog parka nije jedino unapređenje parkovskih prostora u Novom Sadu. Uz podršku gradonačelnika Miloša Vučevića i grada očekuje nas značajno sređivanje Fotoškog parka, ali i gradnja tri nove parkovske površine. A uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, izgradili smo zalivni sistem u Limanskom parku, a očekuju nas i nova ulaganja”, kaže Miloš Egić.

Posle rekonstrukcije park će imati 180 klupa. Biće popravljeno, doterano i ofarbano postojećih 165 i postavljeno 15 novih klupa. Biće postavljeno 56 kanti za otpatke, a svih 35 postojećih kandelabera, biće renovirani.

Svi radovi izvode se prema propozicijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a biće završeni na jesen 2022. godine. U “Zelenilu” ističu da će radovi biti izvedeni tako da ne ometaju kretanje građana, a biće obezbeđen i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama.

“Prilikom rekonstrukcije parka vodili smo računa o potrebama građana. Budući da je park izdeljen u 13 funkcionalnih celina, i da veliki broj male dece koristi igralište u blizini rukometnog terena, posebnu pažnju poklonili smo potrebama namlađih, pa će umesto postojećeg, dotrajalog igrališta, biti izgrađeno novo, sa pet novih, modernih sprava, kako bi se boravak najmlađih u parku učinio još zabavnijim”, kaže Prica.

Izvor: RTV
Foto: NSHronika.rs