Početna Gradske teme Dušan Bajatović: “Srbijagas” će od 1. jula raditi kroz dve firme

Dušan Bajatović: “Srbijagas” će od 1. jula raditi kroz dve firme

0

Dusan Bajatovic CMC - Copy

Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović poručio je da to preduzeće ne kasni sa restrukturiranjem i da je spremno da od 1. jula, kada ističe rok, počne da radi kroz dve firme.

On je dodao da mu baš zato nisu jasne izjave direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača o kašnjenju “Srbijagasa” sa restrukturiranjem.

Ne znam gde je gospodin Kopač našao uporište za tu izjavu. A da komentarišem izjave činovnika Evropske komisije koje ne odgovaraju faktičkom stanju, stvarno ne znam šta bih rekao – izjavio je prvi čovek Srbijagasa nakon što je sa rukovodiocem Departmana PAO “Gasprom” Olegom Aksjutinom potpisao Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji.

Bajatović je podvukao da Srbijagas ne kasni ni u kakvim programima dogovorenim ni sa MMF-om, ni sa Svetskom bankom, pa ni sa Energetskom zajednicom i Evropskom komisijom.

Uostalom, i sam Kopač je rekao ukoliko to ne bude do 1. jula, a mi smo jasno rekli da će formalno razdvajanje, Transport gas Srbija i Distribucija gas Srbija početi da funkcioniše 1. jula. Mi smo za to spremni – istakao je Bajatović.

On je naveo da je u toku finansijsko restukturiranje tog javnog preduzeća, u saradnji sa Svetskom bankom, a ono što do sada nije urađeno, razmatraju se dva modela.

Jedan model je da se sav dug isplati iz tekućih prihoda ‘Srbijagasa’ i budžeta Republike Srbije, a drugi je da se, uz pomoć banaka i u saradnji sa Svetskom bankom to reprogramira na duži rok, recimo na 20 godina – rekao je on i dodao da će se analizirati sve investicije i njihova opravdanost, pre svega buduće investicije.

To će sigurno uključiti, primera radi, i novi gasovod od Niša do Beograda, jer je interkonekcija prema Bugarskoj potpuno besmislena ako se ne urade dodatni kapaciteti za transport po Srbiji – ističe Bajatović.

Sigurno će biti razmotrena mogućnost da se Srbiji da grant za finansiranje gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Sofija. Nama je bitno završiti i interkonekciju Grčka – Bugarska, jer je to uslov da “šel gas” koji Amerikanci žele da eksportuju bude dostupan ovom tržištu – objasnio je Bajatović.

Treće je pitanje, dodaje on, komercijalne analize tog pravca jer bugarski sistem ne može da propusti one količine gasa koje bi konkurisale ruskom gasu na regionalnom tržištu.

U narednih 3-5 godina, nećemo imati ni tehničke mogućnosti da imamo novi pravac snabdevanja, osim onog iz Mađarske. Ono što razmatramo sa ruskim partnerima, jeste da se u dogledno vreme, a najkasnije do 2019. kad će se prekinuti transport gasa iz pravca preko Ukrajine, da se koristi gas sa Severnog toka jedan ili dva, šta nam već bude dostupno, a da se gas ispostavlja na granici Srbije – rekao je on.

Bajatović je, odgovarajući na pitanje koliko je novca EU odobrila za izgradnju dela intergasne konekcije prema Bugarskoj na teritoriji Srbije, objasnio da je Srbijagasu za projektovanje te konekcije odobreno 16 miliona evra kroz evropske IPA projekte. Ostalo se, kako je naveo, traži, a postoji napomena da bi moglo da se dođe do sume od 50 miliona, a ukupno je potrebno 65 miliona evra.

Mi još nemamo oficijelno objašnjenje da bi to moglo da bude dato, ali smatramo da treba da imamo isti status kao i bugarska strana. Trebalo bi da i Srbija, poput Bugarske, dobije sredstva koja su grant – rekao je Bajatović.

Izvor: Tanjug
Foto: CMC