Početna Gradske teme Dušan Nikolić izabran za novog rektora Univerziteta u Novom Sadu

Dušan Nikolić izabran za novog rektora Univerziteta u Novom Sadu

rektorat

Profesor Pravnog fakulteta Dušan Nikolić izabran je za novog rektora Univerziteta u Novom Sadu. On je dobio više glasova od protivkandidata, profesora sa Fakulteta tehničkih nauka Branislava Borovca – bilo je 17:12.
Izborom Senata Univerziteta u Novom Sadu za prorektore su imenovani članovi njegovog tima. Novi prorektor za nastavu je prof. Biljana Abramović sa Prirodno-matematičkog fakulteta, prorektor za nauku je prof. Snežana Smederevac sa Filozofskog fakulteta, a prorektor za finansije je prof. Saša Orlović sa Poljoprivrednog fakulteta.
Kako je 021 ranije pisao, Borovcu se davalo manje šansi za izbor, dok je Nikolić bio favorizovan od strane pokrajinske vlasti, kao profesor na fakultetu na kojem predaje i aktuelni predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić.
Obećanja novog rektora
Nikolić je tokom iznošenja svog plana poslovanja kao rektora istakao da postoje određene prednosti i mane Univerziteta. Govoreći o manama, rekao je da UNS nema strategiju razvoja kao zaseban dokument, a čije donošenje će biti jedan od prioriteta.
“Treba da odredimo i ostale prioritete, kao i da formiramo radnu grupu za izradu strategije. Potreban nam je i akcioni plan kojim ćemo sprovesti sve što planiramo”, naveo je Nikolić i dodao da je potrebno unaprediti i konkurentnost univerziteta, kako bi ušao u 500 najboljih na Šangajskoj listi.
Takođe, naveo je kao cilj i ulazak na Nacionalnu rang listu univerziteta, ali da ti ciljevi zavise od broja upisanih studenata.
“Sve je manje studenata koji upisuju prvu godinu, a treba povećati njihov broj. Moramo da budemo deo evropske akademske zajednice, a trenutno nismo dovoljno prepoznati na tom prostoru”, objasnio je Nikolić.
Kao planove, novi rektor je izložio veću dostupnost informacija o fondovima iz kojih se finansiraju projekti, unapređenje doktorskih studija, stručne seminare u inostranstvu za profesore i saradnike, kao i bolju opremu i infrastrukturu.
“Time će naši studenti biti više motivisani da ostanu u Srbiji. Njihovu motivaciju ćemo poboljšati i uvođenjem novih studija koje će zadovoljiti realne potrebe tržišta. Takođe bi trebalo da sarađujemo sa drugim fakultetima u Srbiji, ali i u Evropi, što ćemo postići zaključivanjem sporazuma i stipendiranjem stranih studenata”, naveo je Nikolić.
Poboljšanje uslova za studiranje, dodao je on, značiće i studentima sa ivaliditetom i talentovanim studentima, za koje treba formirati poseban program. Kao ozbiljan nedostatak, novi rektor je naveo sport među studentima. On najavljuje plan za uvođenje obaveznih sportskih aktivnosti i formiranje univerzitetske reprezentacije. Izneo je ideju o formiranju internog glasila Univerziteta, kao i samostalnih medija u sklopu UNS.
Inače, prorektorski tim protivkandidata Branislava Borovca činili su dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta Neda Mimica – Dukić, prodekan Medicinskog fakulteta Marko Erak, koji je ujedno i načelnik Klinike za onkologiju Instituta u Kamenici, kao i Momir Samardžić sa Filozofskog fakulteta.
Da je Borovac odneo pobedu, Dukićeva bi vodila sektor za nauku, Erak bi bio prodekan za nastavu, a Samardžić za finansije.
Novi rektor Univerziteta u Novom Sadu na zvaničnom prezentovanju programa i planova istakao je da niko iz njegovog tima, uključujući njega, nije član političke partije, niti se bavi politikom.
Podsetimo, bivši prorektor za finansije Univerziteta u Novom Sadu Radovan Pejanović 1. januara je preuzeo dužnost v.d. rektora ove ustanove, nakon odlaska sa dužnosti Miroslava Veskovića u decembru prošle godine na poziciju koordinatora istraživačkog centra Evropske komisije.

Autor i foto: 021.rs