Početna Gradske teme Skupština grada održala edukativnu tribinu u okviru nedelje bezbednosti mladih u Novom...

Skupština grada održala edukativnu tribinu u okviru nedelje bezbednosti mladih u Novom Sadu

tribina-bezbednost-novi-sad-jpg_660x330

U okviru obeležavanja nedelje bezbednosti mladih u Novom Sadu, u Skupštini grada danas je održana edukativna tribina na kojoj su predstavnicima učeničkih parlamenata nekoliko novosadskih škola svoj rad vezan za oblast bezbednosti predstavili državni organi, institucije i udruženja koja se bave ovom problematikom.
Mladi su imali prilike da čuju stručna lica Policijske uprave u Novom Sadu, Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu, iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih „Target“ i Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, saopšteno je na sajtu Grada.
Nakon prezentacija, prisutni učenici su postavlјali pitanja u vezi sa temom, ukazivali na probleme i iznosili svoje sugestije. Teme su bile obrađene u okviru sledećih predavanja – „Bezbedno detinjstvo – razvoj bezbednosne kulture mladih”, „Suprotstavlјanje eksploataciji mladih-trgovina lјudima“, „Neeksplodirana ubojna sredstva“, “Elektronsko nasilјe – nasilјe 21. veka“, „Faktori i rizici koji dovode do stradanja mladih u saobraćaju“, a priliku da predstave svoje aktivnosti iz ove oblasti imali su predstavnici Srednje tehničke škole “Pavle Savić“, Saobraćajne škole “Pinki” i OŠ “Ivo Lola Ribar”.

Tribini je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je izrazio zadovoljstvo što može sa mladima u direktnoj komunikaciji da diskutuje o pitanjima bezbednosti u gradu.

“Veoma je važno za sve nas da čujemo njihov glas i da iz njihove perspektive sagledamo aspekte u kojima bismo mogli unaprediti opštu bezbednost. Naš zadatak je da na tome radimo toku cele godine, a ne samo jednog dana ili jedne nedelјe”, rekao je gradonačelnik.

Vučević je, obraćajući se učesnicima tog skupa – predstavnicima učeničkih parlamenata, rekao da se radi o izuzetno ozbiljnoj temi i da je Novi Sad pod teretom tragedija koje su se dogodile u prošlosti doneo odluku da se prva nedelja u aprilu proglasi Nedeljom bezbednosti mladih.

“Ovu prezentaciju nemojte da shvatite kao nešto što bi trebalo samo odraditi, već se prema njoj postavite kao prema ozbiljnoj temi, jer bi trebalo da shvatite da se tragedije nisu dešavale nikom drugom nego nama i da je potrebno učiniti sve da se one nikada više ne ponove”, rekao je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada, obraćajući se medijima, ponovio je ono što je rekao tokom jučerašnje posete srednjoj tehničkoj školi “Mileva Marić Ajnštajn” da o bezbednosti mladih ne treba govoriti samo u prvoj nedelji aprila već da se toj temi svakodnevno mora poklanjati pažnja.

Član Komisije za obeležavanje praznika i davanje imena ulicama skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić istakao je da su svi članovi komisije jednoglasno usvojili predlog da se prva nedelja aprila proglasi nedeljom bezbednosti mladih, a posebno je naglasio i činjenicu da je taj predlog jednoglasno usvojen i u skupštini grada.

Predstavnicima učeničkih parlamenata škola u Novom Sadu u velikoj sali skupštine grada Novog Sada osim gradonačelnika Vučevića, o temi bezbednosti govorili su i predstavnici Policijske uprave Novi Sad, gradske Uprave za vanredne situacije, te članovi skupštinskog odbora za bezbednost u školama.

Autor: Tanjug
Foto: novisad.rs