Početna Gradske teme Dva aparata za zračenje u Kamenici zbog kvara prestala da rade

Dva aparata za zračenje u Kamenici zbog kvara prestala da rade

0

Dva linearna akceleratora proizvođača Elekta na Institutu za onkologiju Vojvodine nedavno su se pokvarila i jedan od njih još uvek ne radi.

Kako potvrđuju za 021 u Institutu za onkologiju Vojvodine, jedan od akceleratora, Versa HD1, prestao je da radi 12. jula u toku druge smene zračenja.

“Nakon izvršene defektaže od strane sertifikovanog servisera u ponedeljak, 15. jula, ustanovljeno je da je došlo do kvara tiratronske cevi. Nova tiratronska cev je 23. jula (utorak) ugrađena u aparat i u toku su dozimetrijska merenja. Očekujemo da će najkasnije do kraja ove sedmice aparat biti u kliničkoj upotrebi”, kažu u Institutu za naš portal.

Deo pacijenata koji su primali terapiju na Versa HD1 prebačeni su na druge aparate, Versa HD2 i Versa HD3 i nastavili su sa terapijom prošlog ponedeljka. Međutim, ostalim pacijentima je zračna terapija u prekidu zbog ograničenih kapaciteta pomenuta dva aparata, kao i zbog činjenice da se na njima već zrače prethodno zakazani pacijenti.

“Zbog vanredne situacije, rad Odeljenja za radijacionu onkologiju, Klinike za radiološku terapiju je od 15. jula produžen do 22 časa”, kažu u Institutu za onkologiju Vojvodine za 021.

U toku kvara prvog akceleratora, pokvario se još jedan, Versa HD2. On je prestao sa radom u toku prve smene ovog ponedeljka, dodaju u Institutu.

“Nakon izvršene defektaže od strane tehničke službe Instituta i sertifikovanog servisera, ustanovljeno je da je došlo do mehaničkog kvara kontraktora u kontrolnom kabinetu za rotaciju gentrija. U sredu je ugrađen novi rezervni deo i aparat je od 12 časova u kliničkoj upotrebi”, navode u Institutu.

Jedan od pokvarenih aparata je bio među novijim koji je Institut dobio. Uskoro se očekuje nabavka još dva linearna akceleratora za Institut za onkologiju.

Izvor: 021
Foto: Pixabay