Početna Gradske teme Dva novosadska fakulteta među najbogatijima u Srbiji

Dva novosadska fakulteta među najbogatijima u Srbiji

0

coins-948603_640

Tri fakulteta sa najvećim prilivom novca u Srbiji su novosadski Fakultet tehničkih nauka (oko 3,3 milijardi dinara), beogradski Medicinski fakultet (oko 2,5 milijarde) i novosadski Prirodno-matematički fakultet (1,6 milijarde dinara).

U grupi fakulteta sa najvećim prihodima (po osnovu sredstava iz budžeta i sopstvene zarade) spadaju još i Ekonomski fakultet u Subotici (oko 1,1), kao i beogradski fakulteti – Mašinski (oko 1,1), Ekonomski (892 miliona) i Pravni (823 miliona).

Novosadski FTN apsolutni je šampion srpskog visokog obrazovanja kada se pogledaju i neki drugi podaci (a ne samo novac), poput broja završnih radova (diplomskih, master i doktorskih), ali i broja studenata i profesora koji su u toku prošle školske godine bili na drugom univerzitetu u zemlji u inostranstvu.

Ovo je samo deo statistike visokog obrazovanja u Srbiji, prezentovanih u okviru “otvorenih podataka” Ministarstva prosvete.

Podsetimo, na svom sajtu (www.mpn.gov.rs) Ministarstvo prosvete je od početka 2016. počelo da objavljuje informacije koje nikada do sada nisu predočene, a odnose se na osnovne, srednje i visoke škole, fakultete i institute u Srbiji, i tabele se redovno ažuriraju.

Tabela sa prihodima za prošlu kalendarsku godinu sadrži podatke koje je dostavilo 179 fakulteta i visokih škola, uključujući i rektorate univerziteta. Jasno su razvrstani prihodi iz budžeta, prihodi iz budžeta po osnovu nauke i sopstveni prihodi.

Izvor: Politika
Foto: Ilustracija/Pixabay.com