Početna Gradske teme Dve nove žrtve virusa korona: Ukupno 13 preminulih u Srbiji

Dve nove žrtve virusa korona: Ukupno 13 preminulih u Srbiji

Od poslednjeg preseka u Srbije su od korona virusa preminule još tri osobe, rekla je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom epidemije korona virusa doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Osim muškarca iz Kikinde, koji je preminuo u KC Vojvodine, evidentirane su još dve žrtve virusa.

Reč je o dve žene koje su bile smeštene u bolnici “Dragiša Mišović” u Beogradu.

– Od poslednjeg izveštaja, testirano je 376 osoba, od kojih je 82 pozitivno, 274 negativno. Od poslednjeg izveštavanja desila su se još tri smrtna ishoda. KC Novi sad, muškarac 58. godište, u DKBC “Dragiša Mišović” preminule su dve žene, 38. i 34. godište, sa pridruženim hroničnim oboljenjima. Na respriratoru je 55 osoba, 10 na Infektivnoj, 3 u Nišu, 4 u KC Vojvodina, 7 u KC Kragujevac, 7 na Pulmologiji, 10 KC Niš – rekla je Darija Kisić Tepavčević.

– Ključ jeste u nama i moramo svi da ozbiljno shvatimo koliko svaki pojedinac ima ogromnu ulogu u zaustavljanju dalje širenje infekcije – dodala je ona.

Dr Kon: Vlast sluša struku

Odgovarajući na pitanja novinara, doktor Predrag Kon rekao je da je bolnica na Sajmu “najbolje rešenje” koje je Srbija mogla da donese.

– Sada je to upriličeno. To je apsolutno bolnica, sposobna, kad bude potpuno spremna počeće da radi. Suština je da ne može bolje. Mi ulazimo u dane kada su u drugim zemljama naglo rasli brojevi obolelih, a kasnije i umrlih – rekao je Kon.

Sve ono što podrazumeva smanjenje kontakata, struka će stati iza toga, rekao je Kon.

– Prema tome, konkretno za puštanje pasa, direktno smo pitani i rekli smo da može. Međutim, pojavile su se zloupotrebe i to je suštinski važno. Svaka zloupotreba nije više struka. U takvoj odluci da ne može da se šeta ljubimac između 20 i 21 čas ja nisam pitan. To ne znači da ne podržavam svaku odluku. Tako je i za sve – kazao je epidemiolog Kon.

– Kada se govori o Sajmu i bolnici na Sajmu, otvoreno kažem sa punim srcem da je to najbolje rešenje koje je Srbija mogla da donese. Sve drugo bila bi ozbiljna greška. Sada to liči i upriličeno je. Apsolutno je bolnica, kao što je rečeno – dodao je on.

Nemojmo da gledamo samo ovaj trenutak, moramo da gledamo unapred, a onda odlučujemo vrlo energično, kao struka, nema tu više prenemaganja, rekao je Kon.

– Ova vlast zaslužuje svaku pohvalu, dosada nisam doživeo takvu vrstu podrške za struku. Srećom ili nesrećom, nisam doživeo ni ovakvu situaciju. Mi jesmo u ratu, ovo jeste ratno stanje. Ja sam vojni epidemiolog, major sam, kao major sam izašao iz vojske. Vojna, da kažem logistika, je napravila ovu bolnicu. Vojna logistika stoji iza ovih pripremljenih izolatora. Mi bolje nemamo u ovoj zemlji. Sve drugo bilo bi greška – kazao je Kon.

Čekanje na rezultate testova

Govoreći o čekanju na rezultate testova na korona virus, on je rekao da je to realnost.

– Čeka se razultat zato što pre toga ne može da se dobije. A zašto, pa zato što je prenatrpan. Bolje ne može i to se rešava. Što se tiče pitanja za testove, to je pitanje za virusologe. Pitali ste nešto što je nama poznato, nema izbegavanja. Znamo za taj problem da ne može drugačije da se čeka, treba odvojiti jednu ustanovu gde bi pacijenti sedeli a onda ti koji su planirani da se isele iz te ustanove nemaju gde da se leče. U problemu jesmo, iz tog problema izlazimo koliko smo sposobni, brže od ovoga ne znamo. Što se testova tiče, imamo ih, samo treba da se dobro organizujemo. Zato sam rekao da nije realno pre sedam dana – naveo je Kon.

O izlečenim pacijentima i manjem broju obolelih

Odgovarajući na pitanje novinara, doktorka Kisić Tepavčević je rekla da svakako ima i dosta dobrih vesti.

– Prvi pacijent kod koga je potvrđen korona virus jeste otpušten iz bolnice, najmlađi pacijent je skinut sa respiratora, više od 50 pacijenata ima dvostruki negativan test, što znači da su preležali virus. Definisali mo kriterijume za masovnije testiranje, međutim, napominjem, samo testiranje po sebi ne znači ništa. Samoizolacija je naše oružje. Testoranje će biti usmereno ka asimptomatskim pacijentima. Ako se svako od nas bude ponašao kao da je potencijalni nosilac infekcije – na pravom smo putu – rekla je doktorka.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay