Početna Gradske teme Novosađanke sašile preko 1.500 besplatnih maski za medicinske radnike u Novom Sadu

Novosađanke sašile preko 1.500 besplatnih maski za medicinske radnike u Novom Sadu

Usled proglašenja pandemije virusa korona i nestašice zaštitnih maski u Srbiji, nastavljamo da pričamo o humanosti i empatiji naših građana i građanki.

U Novom Sadu možda manje ljudi zna ko je Jovanka Marić, ali velika većina sigurno zna za “NS Kašmir Tim”, mesto za proizvodnju i šivenje odela za pse i druge kućne ljubimce. Ovo mesto je uveliko epicentar brige o drugima, a Jovanka njen simbol.

Gospođa Marić je rođena Novosađanka, po zanimanju krojačica, a od 2005. vlasnica pomenutog lokala koja poslednjih dana vredno radi i šije maske za medicinsko osoblje u Novom Sadu.

“Kao majka i baka, shvatila sam da moramo biti zaštićeni. Sa tim uverenjem sam od samog početka proglašenja pandemije počela sa šivenjem maski, kako za ukućane, prijatelje i poznanike, tako i za građane kojima smo počeli da delimo”, rekla je ona za naš portal i objasnila da iza cele ove priče stoji jedan tim posvećenih ljudi.

“Kako je krenula potražnja u velikom broju, pridružile su mi se Nataša Ćatić, Dragana  Macakanja, kao i moja porodica”, kaže naša sagovornica i ističe da su do sada podelili preko 1.500 maski.

“Maske su do sada podeljene stanicama policije, domovima zdravlja, očnoj i internoj klinici, kardiologiji u Kamenici, kao i našim građanima”, rekla nam je Jovanka Marić.

Inače, ovoj brižnoj i organizovanoj porodici akcija sa pravljenjem maski nije prva humanitarna akcija. Naime, svake godine u vreme matura oni poklanjaju i veliki broj haljina, kao i usluge šivenja, a u trenutnoj situaciji uz šivenje zaštitnih maski pozivaju sve ljude dobre volje da budu solidarni u nevolji koja je zahvatila ceo svet, i da slede njihov primer.

“Zahvalila bih se, na kraju, svima koji su do sada pružili svoj doprinos i pozvala one koji još nisu podsećanjem da naše malo nekome, zaista, znači mnogo”, kaže Jovanka za kraj našeg razgovora.

Autor: Milica Savić
Foto: Privatna arhiva