Početna Gradske teme DZNS: Oktobar-mesec pravilne ishrane, savetovališta za mlade

DZNS: Oktobar-mesec pravilne ishrane, savetovališta za mlade

0

Oktobar, kao mesec pravilne ishrane, obeležava se na teritoriji Republike Srbije od 2001. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Mnogobrojne predškolske ustanove, škole, deca predškolskog i školskog uzrasta i njihovi roditelji, vaspitači, nastavnici, profesori, zdravstveni radnici i saradnici dali su veliki doprinos uspehu dosadašnjih kampanja. Ciljevi kampanje su usmereni na informisanje i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani.

Ove školske 2019/2020. godine, tim Savetovališta za mlade obeležava Oktobar – mesec pravilne ishrane grupnim zdravstveno vaspitnim radom u sledećim osnovnim i srednjim školama: OŠ “Kosta Trifković“, “Jovan Popović“, “Branko Radičević“, “Jovan Dučić“, “Ivan Gundulić“ , “Đorđe Natošević“, “Đura Daničić“, “Mihajlo Pupin“ Veternik, “Dositej Obradović“, Računarska gimnazija “Smart“, EŠ “Svetozar Miletić“, MŠ “Dositej Obradović“, “ETŠ“ Mihajlo Pupin“.

Ishrana je deo celokupnog zdravlja svakoga od nas. U određenim periodima života potrebna je posebna pažnja vezana za ishranu, kao u periodu Vašeg života koji nazivamo adolescencija ili odrastanje. Rezultati sistematskih pregleda učenika osnovnih i srednjih škola – praćenja rasta i razvoja, uhranjenosti i zdravstvenog stanja kao i ranog otkrivanja poremećaja zdravlja školske dece koje nažalost dovodi i do porasta hroničnih nezaraznih bolesti kao što su: gojaznost, šećerna bolest (diabetes mellitus tipa II), povišen krvni pritisak, karijes, alergije,anemije i psihosocijalni problemi.

Zbog svih navedenih razloga bilo bi poželjno pridržavati se osnovnih pravila u ishrani:
• doručak je najvažniji obrok u toku dana
• hranu pripremati što kraćom termičkom obradom, kako bi se što više sačuvali vitamini
• izbegavati dodavanje masnoća i jakih začina, ne treba ih potpuno isključiti jer je veoma važno da ukus hrane bude zadovoljavajući
• hranu uzimati sveže pripremljenu, bolje kuvanu nego prženu
• broj obroka je obično 5-6, najbolje je da su obroci uvek u isto vreme

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay