Početna Gradske teme Edukacija o seksualnom vaspitanju za sve srednjoškolce u APV

Edukacija o seksualnom vaspitanju za sve srednjoškolce u APV

marinika-tepic,-skole

Đaci iz gotovo svih vojvođanskih srednjih škola biće u prilici da i naredne školske godine od posebno obučenih edukatora slušaju vannastavna predavanja na temu reproduktivnog zdravlja. Naime, na posebnom konkursu “Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju” koji je i ove godine raspisao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, prošla je sedamdest i jedna srednja škola.
Direktorima ovih škola, ugovore za realizaciju ovog jedinstvenog projekta, kako u našoj zemlji tako i u regionu, uručila je danas u Klubu poslanika u Skupštini AP Vojvodine, Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić.

Sekretarka Tepić istakla je da je veliko zadovoljstvo što su đaci, profesori, direktori, školski odbori, a pre svega roditelji, prepoznali značaj projekta “Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju” i što iz godine u godinu, sve veći broj škola učestvuje u njemu.

“Kada smo pre tri godine krenuli sa pilot projektom u njemu je učestvovalo 10 škola sa otprilike hiljadu đaka, danas se taj broj uvećao za sedam puta i kada je reč o školama i kada je reč o đacima. Ako spojimo sve tri godine, koliko se ovaj jedinstveni projekat već sporovodi u Vojvodini, dolazimo do podataka da je oko 12 hiljada šesnaestogodišnjaka prošlo ili će u narednoj školskoj godini proći kroz ovaj projekat. Ovi podaci, kao i podaci dobijeni iz istražiavnja koje sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine, govore u prilog tome da su škole, roditelji, a naročito deca propznali potrebu za ovim edukacijama, kao i sam kvalitet ovog projekta”, rekla je ona.

Tepić je navela da istraživanja pokazuju da mladi sve više dolaze do informacija putem interneta, a najmanje od stručnih lica, što kasnije dovodi do nemerljivih posledica i to ne samo kada je reč o neželjenim trudnoćama, već i do mnogobrojnih polno prenosivih bolesti.

“Upravo zato je radna grupa sastavljena od eminentnih stručnjakinja iz oblasti ginekologije, urologije, psihologije, epidemiologije i omladinskog rada pažljivo kreirala i program i priručnik namenjen srednjoškolcima”, kazala je ona.

Dodala je i da je projekat “Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju” najvažniji vid prevencije kroz sistemsku dopunu srednjoškolskog obrazovanja. “Ako vi kroz ovoliki obuhvat mladih uspet da bar 70% njih naučite da redovno odlaze na preglede, i kod ginekologa i kod urologa, da ih naučite kako se prenose polno prenosive bolesti, da ih naučite kada je pravo vreme za stupanje u prvi seksualni odnos, kada su plodni dani, kako se zdravo planira porodica, vi ćete svakako sutra imati zdravo stanovništvo, a to nam je svima cilj jer je bela kuga odavno zagazila u čitav svet, pa i u našu Vojvodinu. Put ka ispunjenju ovog cilja nema cenu i na njemu niko ne sme predstavljati prepreku”, ukazala je ona.

Autor i foto: RTV