Početna Gradske teme Nastavlja se akcija “Igračkom do osmeha” za malu Natašu

Nastavlja se akcija “Igračkom do osmeha” za malu Natašu

mama_i_Natasa

Udruženje “Novi Sad ima srce” odlučilo je da nastavi akciju “Igračkom do osmeha”, a ovaj put humani Novosađani pomoći će maloj Nataši Ilić, oboleloj od takozvane leptirove bolesti. Nataša sada ima četrnaest godina, ide u osnovnu školu i dobar je đak. Međutim, ona boluje od bulozne epidermolize, takozvane leptirove bolesti. Koža ove dece je jako krhka i tanka, njih i sam zagrljaj boli, i zato ih i zovu “deca leptiri”, priča Natašina mama Sanja, koja objašnjava da Nataša od rođenja boluje od bulozne epidermolize i da se ranice javljaju nakon svakog pritiska i dodira, a ponekad čak i spontano.
“Natašino funkcionisanje je dosta otežano pošto ona ima težak distrofični oblik bolesti, tako da su mišići dosta zahvaćeni, pa je i samo hodanje otežano. Šakice na rukama su joj kad se rodila bile sasvim normalne, ali su joj se u međuvremenu zbog lošeg kvaliteta i elastičnosti kože prstići slepili i šake su joj nefunkcionalne. Svakodnevno previjanje traje i po dva sata, treba sve to previti, namazati, jer ako je koža suva ona još više puca”, rekla je Natašina mama Sanja, koja dodaje da Nataša zbog svoje bolesti ima distrofiju mišića, anemiju i slab imunitet, a ima i sužen jednjak i probleme sa ishranom.
Udruženje “Novi Sad ima srce” svoju sledeću akciju “Igračkom do osmeha” posvetilo je upravo Nataši, kaže za 021 Jovica Vukša iz ovog udruženja.
“Kako nam je prvom akcijom ostalo još mnogo igračaka, odlučili smo da je nastavimo u Katoličkoj porti na “Zmajevim dečjim igrama” 4. i 5. juna od 17 do 20 sati i na “Artecomarket-u” od 10. do 14. juna, u istom terminu i na istom mestu”, kaže Vukša.
On poziva građane, da polovne igračke koje im više nisu potrebne, donesu u Pavla Papa 12 sredom od 17.30 do 21 sat, i četvrtkom od 19 do 21 sat.
Inače, udruženje “Novi Sad ima srce” je svojom prvom akcijom “Igračkom do osmeha” sakupilo oko 55.000 dinara na Baby Exit festivalu, prikupljanjem i prodajom polovnih igračaka, a novac je doniran za terapiju malom Konstantinu Jankoviću, koji ima cerebralnu paralizu.

Autor i foto: 021.rs