Početna Gradske teme Ekološki front Novi Sad: Bojimo se da će „Zelenilo“ poseći puno više...

Ekološki front Novi Sad: Bojimo se da će „Zelenilo“ poseći puno više stabala od najavljenih 18

0

Povodom najave JKP „Gradsko zelenilo“ da će poseći 18 dotrajalih i osušenih stabala, a na njihovo mesto posaditi mladice, Ekološki front Novi Sad navodi da strahuju da će taj broj biti daleko veći.

„Zelenilo“ je nedavno najavilo je da će u narednom periodu započeti seču drveća na više lokacija širom grada, a da će na istim mestima, na jesen, zasaditi nova stabla. Kako ističu, na ovaj način će zameniti stabala drveća dotrajalih usled godina, bolesti, klimatskih i mehaničkih uticaja. Oni tada nisu naveli koliko će stabala biti posečeno.

Par dana kasnije precizirali su u izjavi za 021.rs da je u pitanju 18 stabala, navodeći i podatke po delovima grada i vrsti.

– Radiće se u centru grada i to dva kedra i dve breze, na Novom naselju platan i dve breze, na Limanu lipa, topola i breza, na Detelinari breza i jablan, Slaviji breza i dve topole, kao i Petrovaradinu dve lipe i dud – objasnili su u „Zelenilu“.

Međutim, Ekološki front Novi Sad je pronašao samo u strogom centru grada osušenih 18 stabala, pa strahuju da će broj posečenog drveća biti daleko veći.

– Godinama upozoravamo da „Zelenilo“ ne održava mladice koje zasadi, da je cilj poseći odrasla stabla, a zasaditi mlado drveće, nabavljeno uglavnom preko tendera, koje se u velikoj meri zbog izostanka nege osuši. Takođe, nestručno orezivanje toping metodom ubija drveće u periodu od par godina – o čemu smo u više navrata pisali. U strogom centru grada, kod Muzeja savremene umetnosti Vojvodine našli smo da je osušeno 16 stabala od ukupno 26, iste vrste i posađenih u isto vreme. U Parku prisajedinjenja osušena su još dva mlada stabla – upozorio je Ekološki front na svom Fejsbuk nalogu.

Izvor: NoviSad.com, 021.rs
Foto: Ekološki front Novi Sad / Fejsbuk