Početna Gradske teme Energetska rekonstrukcija Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn”

Energetska rekonstrukcija Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn”

0

Početkom ove godine okončana je prva faza energetske rekonstrukcije objekta Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn”.

Radovi su obuhvatili toplotnu izolaciju spoljne fasade, zamenu stolarije i nabavku mašine za peletiranje, pa se otpad iz stolarske radionice škole pretvara u pelet koji se koristi za zagrevanje, čime je obezbeđena ušteda energije i smanjeni su troškovi za grejanje.

Energetska rekonstrukcija realizovana je u okviru projekta “Obrazovanje u službi održivosti – Zelene i energetski efikasne škole” koji je deo IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska–Srbija 2014-2020. Nosilac projekta je Grad Osijek, dok su partneri Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o. Osijek, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije Osijek, Tehnička škola “Mileva Marić-Ajnštajn” Novi Sad i Regionalna razvojna agencija Bačka d.o.o. Novi Sad.

Tehničku školu u Novom Sadu posetili su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Regionalne razvojne agencije “Bačka” Aleksandar Sofić.

“Ova investicija je dokaz da ako imamo dobre projekte i ako smo ažurni, možemo obezbediti značajna, dodatna sredstva, a da ne opterećujemo naše budžete. Grad Novi Sad je, u poslednjih 6,7 godina, od evropskih fondova dobio 45 600 000 evra. Trideset miliona evra opredeljeno je za novi Žeželjev most, preko 11 miliona za podršku stambenoj izgradnji u Veterniku i Futogu, ali i za mnoge druge važne projekte. Neka ovo bude prva škola koja sprovodi projekat te vrste, a mi želimo da bude što više đaka u svim našim školama, da imaju najbolje uslove za rad i da ih bude mnogo više uključeno u dualno obrazovanje”, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima ministarke Joksimović, biti kandidat za članstvo u Evropskoj uniji znači mnogobrojne prednosti za građane, a Vlada Srbije u saradnji sa svim partnerima, nastoji da maksimalno iskoristi mogućnosti fondova.

“Energetska efikasnost, ekološka održivost, pametni gradovi, to su teme evropskih zemalja koje se bave sopstvenim razvojem. EU u Srbiji godišnje opredeli oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava i to direktno pokazuje koje su prednosti evropskog puta i koliko se ozbiljno radi na tome. Regionalne razvojne agencije su izuzetno važne u tom procesu, jer nema održivog razvoja bez regionalnog razvoja, a to podrazumeva konkretan rad na terenu, pripremu dobrih projekata i koordinaciju svih partnera”, istakla je Joksimović.

Kako se čulo tokom tokom obilaska škole, ukupna vrednost projekta je 1 395 000 evra, a od toga Srbiji je opredeljeno 55 posto sredstava. Realizacija je počela u julu 2017. godine i trajaće 30 meseci, a u drugoj fazi, precizno će biti izmerena energetska efikasnost preduzetih mera i urađeni elaborati energetske efikasnosti za 11 drugih škola u opštinama koje pokriva Regionalna razvojna agencija Bačka d.o.o. Novi Sad.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay