Početna Gradske teme “Energija Novi Sad” – nijedan radnik, četiri direktora i više miliona rashoda

“Energija Novi Sad” – nijedan radnik, četiri direktora i više miliona rashoda

0

preduzece jedinstveno je državno preduzeće koje ima bord od četiri direktora i nijednog radnika, te već sedam godina proizvodi gubitke.

U bilansu uspeha ovog preduzeća se vidi da su prošle godine imali prihod samo od donacija od milion dinara, a rashod 3,2 miliona dinara, od čega je čak tri miliona otišlo na plate jedina četiri zaposlena, direktore Miladina Zurovca, Aleksandra Jakovljevića, Željka Lazovića i Saše Igića. Oni mesečno dobijaju naknadu u visini prosečne plate u Srbiji.

S druge strane, projekat kojim treba da rukovode je obustavljen.

Ovo preduzeće je 2009. godine osnovao Grad Novi Sad i EPS kako bi našli investitora i vodili projekat modernizacije i dogradnje Termolektrane-toplane Novi Sad. Za sve ove godine postojanja, Energija nije napravila ni dinar prometa, a u prve četiri godine postojanja imaju gubitak od 5,2 miliona.

Poslednje obećanje dato pre više od dve godine prilikom potpisivanja protokola o ulaganju sa konzorcijumom iz Grčke, Slovačke i Rusije, bilo je kako će prva faza rekonstrukcije starog i izgradnje novog bloka za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije biti gotova za 20 meseci.

Međutim, predsednik odbora direktora ENS-a Miladin Zurovac, napomenuo je da je to tajni projekat o kome nema mnogo informacija, a potom je rekao da posao trenutno stoji, te da će za nekoliko meseci znati kada će se pokrenuti.

Zlonamerni su komentari da ne radimo ništa. Posle razgovora sa konzorcijumom imali smo još i pregovore sa Kinezima. Problem je što je to gasni pogon, a mi smo ostali bez “Južnog toka”. Međutim, pratimo sve šta se dešava. Projekat je izuzetno vredan da bismo ga prekinuli, on će građanima smanjiti cenu grejanja – izjavio je Zurovac.

Procenjana vrednost prve faze projekta bila je 220 do 240 miliona evra.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija / Pixabay.com