Početna Kultura Završeni deveti “Antićevi dani”

Završeni deveti “Antićevi dani”

0

momo-i-prijatelji,-rada-duricin-jpg_660x330

Tradicionalna manifestacija “Antićevi dani” održana je u Novom Sadu od 10. do 18. marta. Deveti put, Kulturni centar u saradnji sa gradom Novim Sadom okupio je poštovaoce istaknutog umetnika, koji su sećanja na Miku Antića oživeli kroz različite umetničke programe.

Ovogodišnji program i svi sadržaji manifestacije bili su inspirisani odnosima Miroslava Antića sa drugim ljudima, odnosno sa drugim umetnicima koji su i decenijama posle njegove smrti čuvali njegova dela od zaborava. Isto tako, Antić kao večna inspiracija kroz lik i kroz delo, mlade umetnike podstiče na rad i stvaranje.

Dobitnik nagrade “Miroslav Antić” za 2016. godinu je Kolja Mićević. Prestižno priznanje je dobio za zbirku pesama “Rimaginacije” u izdanju Zadužbine Petar Kočić Banjaluka – Beograd.

Program je otvoren izložbom portreta Mome Kapora “Momo i prijatelji”, 10. marta. Izložba je bila postavljena u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Na otvaranju je govorila glumica Rada Đuričin.

Drugog dana manifestacije u klubu “Tribina mladih” otvorena je izložba dečijih radova sa temom “Najkraća pesma”. Radionica i izložba su realizovane u saradnji sa listom “Maštalica”. U Likovnom salonu održano je književno veče na kom je pesnik Nenad Grujičić predstavio svoj sonetni venac “Palidrvce”.

mit-o-ptici-jpg_660x330

Na dan rođenja Miroslava Antića, 14. marta delegacija grada Novog Sada i članovi Odbora manifestacije položili su venac i cveće na grob pesnika i na spomenik u Dunavskom parku. Istog dana u Gradskoj kući je upriličena svečanost na kojoj je zvanično proglašen ovogodišnji laureat. Stručni žiri na čelu sa dr Draškom Ređepom jednoglasno je odlučio da nagrada bude uručena Kolji Mićeviću. U Velikoj sali KCNS učenici OŠ “Miroslav Antić” imali su priredbu povodom dana škole. U Malom likovnom salonu otvorena je izložba slika, grafika, crteža i instalacija “Talj nije nepobediv” mladog umetnika Uglješe Colića.

Književno veče posvećeno prvom dobitniku nagrade “Miroslav Antić”, pesniku Ljubivoju Ršumoviću, održano je 15. marta na Tribini mladih. Ršumović je predstavio svoju zbirku “Krušna mrva”. Pored autora zbirke prisutnima su se obratili Zoran Vučević, Raša Popov, Draško Ređep, Zoran Kolundžija i Radovan Popov.

ljubivoje-rsumovic-jpg_660x330

Na Tribini mladih, 16. marta veliki poznavaoci i poštovaoci lika i dela Miroslava Antića govorili su o pojmu zavičaja u njegovom stvaralaštvu. Okruglom stolu “Iskustvo zavičaja” prisustvovali su Vanja Vučenović, Boško Suvajdžić, Draško Ređep, Đeze Bordaš, Jovan Ljuštanović, Ilija Tucić, Branislav Mihajlov, Miroslav Radonjić, Nenad Šaponja i Viktor Škorić.

U Staroj streljani – Eđšeg, 17. marta predstavom je prikazano Antićevo delo “Mit o ptici”. Stihove Antićevih pesama kao i tekstove Draška Ređepa kroz glumu su kazivali Boško Petrov, Sanja Popović i Nikolina Spasić uz muzičku podlogu Dušana i Dragana Krstića.

Poslednje veče ovogodišnje manifestacije bilo je posvećeno laureatima. U ogranku Gradske biblioteke na Novom naselju predsednica Skupštine grada Jelena Crnogorac uručila je plaketu Kolji Mićeviću. Pored novog nosioca priznanja, o Antiću, poeziji i svojim delima govorili su dobitnici nagrada iz predhodnih godina: Marjan Čakarević, Dejan Matić i Đorđe Sibinović. Uvodnu reč imao je direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić, a za kraj ovogodišnjeg programa prisutnima se obratio Draško Ređep.

Miroslav Antić pesnik detinjstva, veliki sanjar, čije pesme traju obnavljaju se i podmlađuju i tako ga čine besmrtnim još jednom je okupio sve oni koji “Malo veruju. Malo sanjaju. Ništa drugo”.

Grad Novi Sad i Kulturni centar i ove godine su bogatim programom upoznali publiku sa životom i delima jednog od najvećih pesnika i istovremeno sa duhom Novog Sada i Vojvodine koji se prenosi zahvaljujći Antićevim pesmama.

Izvor: RTV
Foto: kcns.org.rskcns.org.rs