Početna Danas u gradu “Ukusi Francuske” po drugi put u Srbiji: Gastronomska fešta danas u Beogradu...

“Ukusi Francuske” po drugi put u Srbiji: Gastronomska fešta danas u Beogradu i Novom Sadu

0

francuska

Posle fantastičnog uspeha prve svetske “francuske” večere koja je organizovana u martu 2015, Francuska ambasada predstavlja drugo izdanje Ukusa Francuske koji će biti organizovan 21. marta 2016. godine.

Koncepcija je ostala ista: širom planete, 1000 restorana, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 1000 menija u čast francuske gastronomije.

Goût de France (Ukusi Francuske) organizuje se na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj. Promovišući ovaj projekat, Loran Fabijus, ministar inostranih poslova Francuske, podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za što veći broj zvanica), gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu.

Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom.

Restorani, ali i bistroi i kafane se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo