Početna Gradske teme Engleski investitor želi da kupi “Novi Sad – Gas”

Engleski investitor želi da kupi “Novi Sad – Gas”

novi_sad_gas

Investicioni fond iz Londona uskoro bi mogao da postane vlasnik Društvenog preduzeća „Novi Sad – Gas“. Engleski investitor želi da uđe u ovo preduzeće tako što će otkupiti dug koje „Novi Sad – Gas“ ima prema „Srbijagasu“, saznaje „Blic“.

“‘Novi Sad – Gas’ je ‘Srbijagasu’ dugovao neverovatnih 5,5 milijardi dinara. Ovaj fond praktično bi otkupio taj dug i tako kupio preduzeće”, kaže naš izvor iz DP “Novi Sad – Gas”. Da se nešto dešava, svedoči i podatak da je dug zbog kojeg je firma u blokadi od 4. februara 2014. pre deset dana prepolovljen, te sada iznosi 2,3 milijarde dinara.”

Sva infrastruktura ovog preduzeća, pre svega gasovodna mreža u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Bačkoj Palanci, Bačkom Petrovcu i Malom Iđošu, po rečima Radomira Ćirilovića, predsednika Društva za zaštitu prava potrošača “Prosperitet”, izgrađena je parama građana koji su plaćali priključak i po 2.000 nekadašnjih maraka. Do 1997. godine, do kada je “Novi Sad – Gas” bio javno preduzeće, gasifikaciju je finansirao Zavod za izgradnju grada.

Mi smo se kao Udruženje za zaštitu prava potrošača prijavili kao zainteresovana strana za privatizaciju. Cilj je da sprečimo privatizaciju kao i 2005, jer nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi, odnosno infrastrukturu tog preduzeća izgradili su građani. Ali i država je tužila ovo preduzeće i traži svoj deo“, kaže Ćirilović.

Jovo Vujanović, direktor DP “Novi Sad –Gas”, nije želeo da priča na ovu temu.
U vezi sa privatizacijom ne znam ništa. Bilo je nekih interesovanja ranije, ali sada ne bih mogao o tome da govorim“, izjavio je Vujanović.

Autor: Blic