Početna Gradske teme Čanku uručen orden Crnogorske zastave

Čanku uručen orden Crnogorske zastave

Nenad canak 640

Prilikom obeležavanja 25 godina od osnivanja Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Srpskom narodnom pozorištu, lideru LSV Nenadu Čanku uručen je orden Crnogorske zastave prvog stepena. Čanku je orden, u skladu sa ukazom predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, uručio crnogorski ambasador Branislav Mićunović. Pre njega, ovaj orden je dobio Zoran Đinđić.

Čanak se zahvalio na priznanju i poručio da se zna odakle su originali:

Sir je iz Francuske, valcer je bečki, auto je iz Nemačke, a orden je iz Crne Gore“.

Vojvodini ne treba nezavisnost nego Vojvođani

Čanak je izjavio da Vojvodini ne treba nezavisnost, već drugačiji položaj u Srbiji.

Mi imamo jednu državu i ona se zove Republika Srbija i u toj Srbiji Vojvodina mora da pronađe svoj položaj. Vojvodini ne treba nezavisnost već Vojvođani, slobodni ljudi koji mogu da odlučuju o svojoj sudbini. To je dobro za Srbiju, to je dobro za Vojvodinu“, rekao je Čanak. On je dodao i da Vojvodina mora da ima kičmu, svoje ime i prezime, a ne da bude severna srpska, južna mađarska ili istočna hrvatska pokrajina.

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš rekao je da je Ustav Srbije loš, da nije održiv, kao i da nije u interesu Vojvodine.

Sav novac koji se zaradi u Vojvodini treba ovde i da ostane. Koliko košta država Srbija – neka kažu, platićemo, jer barem smo mi navikli da plaćamo račune. Ali samo toliko, ni dinar više, sve ostalo mora da ostane ovde“, rekao je Kostreš.

Vojvođanska zemlja ne može da se prodaje strancima, a mi nikada nećemo odustati od vojvođanskog Naftagasa, Elektrovojvodine i svega što nam je oteto“, poručio je zamenik predsednika LSV. On je dodao i da Vojvodina želi da pomogne Srbiji da se razvija i da sve što Vojvodina traži jeste da dobije ono što će dobiti i ostale pokrajine, koje treba da nastanu u Srbiji.

Na obeležavanju 25 godina od osnivanja LSV bili su prisutni, između ostalih, i bivši predsednik države Boris Tadić, predsednici Pokrajinske vlade i Skupštine Bojan Pajtić i Ištvan Pastor, ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović, kao i gosti iz prijateljskih partija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. LSV je osnovana 14. jula 1990. godine u Novom Sadu, pod imenom Liga socijaldemokrata Vojvodine/Jugoslavije. Nenad Čanak je predsednik stranke od njenog osnivanja do danas.

Autor: 021.rs