Početna Gradske teme Eparhija bačka zabranila organizovanu posetu crkvama u Novom Sadu zbog kritika na...

Eparhija bačka zabranila organizovanu posetu crkvama u Novom Sadu zbog kritika na njen račun

0

Novosadska Crkvena opština, odnosno vladika bački Irinej, zabranili su organizovanu posetu novosadskim crkvama, koju u akciji “Novi Sad za početnike” već godinama, uz podršku Grada, organizije kompanija Color Press čiji je direktor Robert Čoban.

Iz Eparhije bačke poručuju da “hramovi Srpske pravoslavne crkve u Novom Sadu ne primaju organizovane posete bez prethodnog dogovora sa upravama hramova”, a da dozvolu za to od njih nisu tražili ni Čobanova kompanija, a ni Grad, tako da će sve pravoslavne crkve danas biti zatvorene za turiste koji su se prijavili za ovaj obilazak.

U Eparhiji bačkoj ne kriju da je zabrana posete usledila zbog tekstova o SPC, odnosno o njenom odnosu prema kulturnom nasleđu.

– Obzirom na nedavne i sve učestalije javne istupe vlasnika i direktora kompanije Color Press (Roberta Čobana) i kleveta koje je izgovorio na račun Srpske pravoslavne crkve i njenog odnosa prema sopstvenoj duhovnoj, istorijskoj i kulturnoj baštini, ne želimo da budemo deo takvog projekta, a posebno nas zabrinjava sadržaj planiranog predstavljanja istorije novosadskih hramova i živopisnih priča koja će se tom prilikom ispričati – saopšteno je iz kabineta vladike Irineja.

Eparhija bačka zamera Čobanu tekstove u kojima se bavio spornim restauracijama Vladičanskog dvora, Saborne crkve u Vršcu i manastira u Kovilju, kojima je, kako je navedeno u tekstovima, “zajednički obračun sa barokom i ostalim stilovima koji današnjem vrhu SPC mirišu na mrski Zapad”.

Uprkos tome što su i brojni stručnjaci, kustosi i konzervatori potvrdili da na ovaj način crkva narušava kulturna dobra, kao i da je velik broj tih radova izvođen bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Srpska pravoslavna crkva nije obrazložila zašto ikonostase stare i po nekoliko vekova, na čijem oslikavanju su radili čuveni slikari, zamenjuje i “upodobljava” vizantijskom, “više pravoslavnom” stilu, prenosi nova.rs.

Robert Čoban je objavio da se tura “Novosadske crkve i hramovi” održava, ali da zbog zabrane vladike Irineja nema ulaska u hramove SPC nego se o njihovoj istoriji govori sa trotoara ispred.

On navodi da kulturna baština pripada svim građanima građanske i sekularne Srbije, a ne samo crkvi i da “ljudi iz Eparhije bačke nikako da shvate da je sve to što je objavljivano u vezi sa uklanjanjem baroknih ikonostasa iz hramova u Vojvodini u najboljem interesu SPC i srpskog naroda čija se istorija poništava takvim potezima”.

– Trikovi poput onog od prošlog vikenda kada su “huligani upali na gradilište što je posledica serije napisa protiv SPC” provaljeni su još devedesetih godina prošlog veka. Kulturna baština srpskog naroda i građana Vojvodine i Srbije koja se uništava u Vršcu, Kovilju i na drugim mestima nije stvar trenutnog vrha SPC u eparhijama u Bačkoj i Banatu nego svih građana koji žele da sačuvaju za svoje potomke ono što su ostavili preci iz 18. i 19. veka. Zabrana turistima da ulaze u hramove SPC u Novom Sadu je još jedan od jalovih pokušaja da se zaustavi interesovanje javnosti za ono što se dešava sa našom kulturnom baštinom – rekao je Čoban.

Izvor: 021
Foto: Ilustracja/Pixabay