Početna Gradske teme Eparhija bačka: Zbog višemesečne medijske harange napadnut Vladičanski dvor, mediji stvaraju atmosferu...

Eparhija bačka: Zbog višemesečne medijske harange napadnut Vladičanski dvor, mediji stvaraju atmosferu linča

0

Eparhija bačka saopštila je da je u noći između osmog i devetog oktobra napadnut Vladičanski dvor.

Kako se navodi u saopštenju nepoznati počinioci su upali na gradilište i u dvorište zgrade administrativnog centra Eparhije bačke, što je kulminacija “višemesečne medijske harange koja se vodi protiv Srpske pravoslavne crkve”.

– Podsećamo da su pojedini mediji tokom proteklih sedmica – ne birajući sredstva, a imajući jasan cilj – vodili perfidnu kampanju protiv Eparhije bačke i njenog Episkopa. Pod plaštom zabrinutosti za kulturno i istorijsko nasleđe zgrade Vladičanskog dvora, izrečene su mnoge uvrede, klevete i laži kako bi se narušilo poverenje u Crkvu, sa tendencijom na diskreditovanje ugleda Episkopa bačkog Irineja – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je policija načinila uviđaj.

Na lice mesta je došao Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je, zajedno sa izvođačem radova konstatovao da će rokovi za završetak radova biti produženi usled nanete štete Vladičanskom dvoru i, radi bezbednosti objekta, biće uveden 24-časovni fizički nadzor.

– Ovo je atak na sam Dvor kao spomenik kulture, a cela situacija je prouzrokovana pisanjem zlonamernika o načinu rada i obnovi Dvora. Policija je izašla na lice mesta da bi se konstatovala šteta. Na svu sreću, ono što je uništeno moguće je nanovo uraditi, tako da će tek u narednim danima biti tačno definisano kolika je materijalna šteta. Probaćemo i da na bazi sigurnosnih kamera nadležni organi uđu u trag počiniocima – kazao je Vapa.

U saopštenju se postavlja pitanje da li će mediji nastaviti da stvaraju “atmosferu linča, gazeći principe osnovnih ljudskih prava i evropskih vrednosti, koje prividno podržavaju”.

Podsetimo, prilikom obnove fasade Vladičanskog dvora, jedan deo originalnih pločica zamenjen je novim, jer ih je, navodno bilo nemoguće spasiti. Od kad je ova priča dospela u javnost, Eparhija vodi “rat” saopštenjima sa medijima.

Izvor: 021
Foto: 021