Početna Gradske teme Korona i sudske presude uticale na gradski budžet, zarađivalo se na prodaji...

Korona i sudske presude uticale na gradski budžet, zarađivalo se na prodaji zemljišta

0

Najveće izdvajanje u predstojećem rebalansu budžeta grada biće dodatni trošak veći od 800 miliona dinara za plaćanje naknade za zemljišta zbog izgubljenih sudskih sporova.

Ujedno, to je suma koja prelazi iznos za koji će se povećati ukupan budžet.

Prema predlogu Gradskog veća, budžet za 2020. godinu će umesto oko 29,5 iznositi 30,2 milijarde dinara, odnosno biće veći za gotovo 686 miliona dinara.

U odluci koja će se naći pred odbornicima 15. oktobra navodi se da su razlozi za rebalans posledice pandemije korona virusa, koja je izazvala smanjenja prihoda. Takođe, rebalans se radi i kako bi se preraspodelilo preostalih 970,6 miliona dinara iz suficita od 4,9 milijadi dinara, jer je veći deo viška iz prošlogodišnjeg budžeta raspoređen još decembra prošle godine.

Prema predlogu odluke, kada se gleda prihodna strana budžeta, vidljivo je da je u 2020. godini došlo do smanjenja prihoda, kao i da je Novi Sad u mogućnosti da sada raspodeli novac, jer je prodavao građevinsko zemljište i tako je ovaj priliv sa prvobitnih 1,3 milijarde povećan na 1,8 milijardi dinara. Ovo su, između ostalog, prodaja placa u Radničkoj za poslovno-stambeni kompleks softverskoj kompaniji, prodaja zemljišta na kraju Limana IV za gradnju Lidla, a sledi i prodaja zemljišta pored garaže Spensa gde treba da nikne soliter.

U dokumentaciji se navodi da će, u odnosu na prvobitan budžet, sada postojati manjak prihoda od poreza i drugih stavki od oko 860 miliona dinara, ali se dodaje da bi trebalo da bude 530 miliona dinara više od prodaje imovine. Ukupno bi smanjenje osnovnih prihoda trebalo da bude tek oko 310 miliona dinara. Kada se na ovo doda višak iz suficita od pomenutih oko 970 miliona, Grad je u plusu u rebalansu tek nešto iznad 686 miliona dinara.

Ova suma, koja predstavlja ukupno povećanje budžeta, istovremeno je manja od najvećeg pojedinačnog povećanog rashoda koji se odnosi na troškove plaćanja naknade za zemljišta na osnovu izgubljenih sudskih sporova grada za više od 839,2 miliona dinara. U odluci se o ovome kaže da su “izdaci za zemljište u funkciji drumskog saobraćaja, u iznosu od 572,1 milion dinara, povećani za 839,2 miliona dinara, odnosno za 146,7 odsto, tako da iznose sada 1,4 milijarde dinara i namenjeni su za finansiranje naknade za zemljište, utvrđene u toku sudskih postupaka i postupaka prinudne naplate po sporovima koje je Grad Novi Sad ili JP Zavod za izgradnju Grada u Novom Sadu izgubio”.

Da nema značajnijeg povećanja prihoda, nego samo preraspodele već postojećih sredstava, vidi se posebno na rashodnoj strani i to posebno u investicionom delu. Umanjenje kapitalnih ulaganja se vidi u programu Uprave za građevinsko zemljište i investicije gde su neke stavke umanjenje za stotine miliona dinara, ali su druge stavke, za gore pomenute kazne ili tekuće održavanje, povećane za stotine miliona dinara.

Smanjenje novca planiranog u budžetu za investicije je, kako se navodi, posledica odlaganja plaćanja za sledeću godinu jer radovi još nisu započeti zbog nesprovedenih tendera ili drugih odlaganja koji su posledica epidemije korona virusa. Ovde je, na primer, reč o radovima u parku između Novog naselja i Detelinare, parternom uređenju centra oko Srpskog narodnog pozorišta, gradnji atletske dvorane i stadiona na Novom naselju severno do Bulevara vojvode Stepe.

Na rashodnoj strani je urađeno dosta preraspodela, jer se od mnogih stvari odustalo ili su troškovi manji zato što nije bilo radova ili manifestacija usled pandemije. U rashodnom delu se tako vidi da se za troškove zaposlenih daje još 264 miliona dinara više (ukupno za celu godinu ovi troškovi su 4,9 milijardi) i to jer je primljeno 175 novih radnika. Zatim su za oko 240 miliona dinara smanjeni troškovi rada “Radosnog detinjstva” jer nisu radili vrtići, daje se još 463,3 miliona dinara više za tekuće popravke i održavanje raznih korisnika gradske kase.

Kada se pažnja obrati na izdavanja javnim preduzećima, GSP je dobio još 200 miliona dinara jer je imao manje prihode zbog prekida rada usled vanrednog stanja, a SPENS je iz istog razloga dobio 85 miliona dinara. Ovo nisu jedina javna preduzeća koja rebalansom dobijaju još sredstava iz budžeta. JKP “Vodovod i kanalizacija” dobija 55 miliona dinara za komunalo opremanje Jugovićeva (stanovi za bezbednjake), ali i za druge radove i projektovanje, a Parking servisu sleduje 15 miliona dinara za rekonstrukciju 50 parking mesta u dvorištu Skupštine grada.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay