Početna Gradske teme Epidemija gripa među novosadskim mališanima

Epidemija gripa među novosadskim mališanima

0

kindergarten-504672_1280

Sve je više bolesnih mališana u novosadskim vrtićima i osnovnim školama. Virus koji vlada prati prvenstveno visoka temperatura. Broj dece i roditelja koja čekaju na pregled, sve je veći u Domu zdravlja. Najveće gužve su na odeljenju koje prima decu predškolskog uzrasta, ali se virusna infekcija proširila i u školskom kolektivu.

Ova epidemija gripa ide sa vrlo visokom temperaturom i do 40 stepeni, koja traje 3-4 dana, ali nekad čak i do 5-6 dana. Deca kažu da ih sve boli. Boli ih koža, dlaka na glavi, sve. Bukvalno ne mogu ničim da mrdnu. Najčešće tegobe počinju sa sa oslabljenim apetitom, ukus hrane im je promenjen, sve im je gorko, tako da se vrlo često desi da nadražajno povraćaju, a to je praćeno stomačnim tegobama – kaže Dr Mirjana Vujčić Pejčić.

U slučaju pojave simptoma koji liče na grip, dete treba izolovati od kontakta sa drugom decom i lečiti kod kuće najmanje sedam dana, savetuju iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Ukoliko se kod dece jave neke tegobe sa disanjem, onda bi trebalo konsultovati pedijatra koji utvrđuje da li je potrebno uvesti neku terapiju. Poseban oprez treba da postoji kod dece sa već postojećim bronhitisima ili astmom, oni su rizične kategorije populacije za eventualan nastanak komplikacija. U svim potvrđenim virusima gripa do sada, samo dva deteta su hospitalizovana u Dečijoj bolnici, ali su oni u dobrom stanju i pred otpust kući – kaže Dr Mioljub Ristić.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine navode da je među odraslima, od 18. januara kada je registrovan prvi slučaj, aktuelan virus H1N1. Oboleli od tog virusa nisu prethodno vakcinisani, a iz Instituta dodaju da će se potruditi da u budućnosti obezbede vakcine za sve , kako bi se sprečilo širenje zaraze. Pored virusnih infekcija, treba se čuvati i šarlaha i varičela koji u ovo doba vladaju, navode iz Doma zdravlja.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija / Pixabay.com