Početna Gradske teme EU i OEBS: Pažljivo pratimo promene u RTV-u

EU i OEBS: Pažljivo pratimo promene u RTV-u

0

RTV_logo

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Misija OEBS u Srbiji sa pažnjom prate veliki broj personalnih promena u Radio televiziji Vojvodine (RTV) koje je sproveo novoimenovani Upravni odbor, saopšteno je juče.

– Koristimo ovu priliku da podsetimo na veliku odgovornost koju RTV, kao javni servis, ima u obezbeđivanju najviših standarda u očuvanju javnog interesa. Javni servis je garant kvaliteta i raznovrsnosti programskog sadržaja i nepristrasnosti uređivačke politike, u skladu sa principima nezavisnosti obezbeđenim Zakonom o javnim medijskim servisima iz 2014. godine – navedeno je u saopštenju.

– Dodatnu i veliku odgovornost ima RTV – da ispuni legitimna očekivanja nacionalnih manjina obezbeđivanjem programa na manjinskim jezicima. Podsećamo na važnost stvaranja podsticajnog okruženja u Srbiji u kome sloboda govora može nesmetano da se ispoljava, na važnost jačanja nezavisnosti Regulatornog tela za elektronske medije radi snažnije podrške uređivačkoj nezavisnosti medija, kao i na važnost obezbeđivanja odgovarajućeg finansiranja i uređivačke nezavisnosti javnih servisa – zaključeno je u saopštenju Delegacije EU i Misije OEBS.

Smene urednika i novinara na RTV-u osudili su i profesori i asistenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta.

– Podržavamo brojne koleginice i kolege, a posebno naše bivše i sadašnje studentkinje i studente novinarstva, u njihovom zahtevu da što pre dobiju jasno i precizno objašnjenje zbog čega su preko noći udaljeni sa dosadašnjih pozicija. Upozoravamo da način na koji su smenjeni sa svojih dosadašnjih pozicija predstavlja grubo narušavanje integriteta celokupnog pokrajinskog javnog medijskog servisa i da će ovim činom najviše biti oštećeni građani. Politizacija javnog servisa udaljava nas od medijskog profesionalizma, kojem pokušavamo da podučimo naše studentkinje i studente, i približava dobro poznatim manipulativnim strategijama iz bliske prošlosti – navodi se u saopštenju koje je potpisalo 12 profesora i asistenata.

Izvor: FoNet/Tanjug
Foto: RTV/Logo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here