Početna Gradske teme EU Zelena nedelja obeležena u Novom Sadu

EU Zelena nedelja obeležena u Novom Sadu

0

Kolika je povezanost čoveka i prirode i u kojoj meri možemo da utičemo na nju? Na ta pitanja tražili su se odgovori u okviru obeležavanja EU Zelene nedelje, a povodom Evropskog dana parkova. Akcijom vožnje bicikala i uređenjem Kameničkog parka taj datum obeležen je u Novom Sadu.

Na bilo koje mesto u Novom Sadu biciklom je moguće stići brzo, ekonomično, ne traži se parking i što je takođe bitno, na taj način ne zagađujemo okolinu. Na to, kao i na važnost zelenih površina u gradu, pokušali su da ukažu biciklisti, vožnjom od Limanskog do Kameničkog parka.

“Vožnjom bicikla ne zagađujemo životnu sredinu, nema polutanata kao izduvnih gasova u automobilima, a sa druge strane podižemo zdravlje i kvalitet života sugrađana. Pored naše akcije, korona virus je uticao na to da građani shvate koliko je važno koristiti zelene površine i da se povežemo sa životnom sredinom i parkovskim površinama, posebno u urbanim sredinama. Gradovima, priroda nas povezuje i daje svest koliko je važno zdravo živeti”, kaže Mira Radenović, Gradsko veće za imovinu, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost.

Nakon vožnje, volonteri su organizovali akciju čišćenja Kameničkog parka i time dali primer da svaki pojedinac može doprineti očuvanju prirode.

“Ovaj datum koji smo izabrali za sprovođenje akcije jeste Svetski dan parkova i dolična je prilika da pozovemo civilno društvo i organizacije da nam se priključe u ovim akcijama”, kaže Ivana Gojković, radna grupa “Zelena stolica”.

Kako bi na ulicama bilo više biciklista i manje zagađenja vazduha iz saobraćaja, iz grada najavljuju da će za 10-ak dana biti raspisan dugoočekivani konkurs za dodelu subvencija za kupovinu bicikala.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay