Početna Gradske teme Euromat 2016. u Solunu: Prvo mesto mladim matematičarima iz Novog Sada

Euromat 2016. u Solunu: Prvo mesto mladim matematičarima iz Novog Sada

ThinkstockPhotos-101826456

Na osmoj matematičkoj konferenciji za učenike – Euromat 2016. održanoj u Solunu od 30. marta do 3. aprila, učestvovali su učenici novosadske gimnazije “Isidora Sekulić”.

Na kreativan način predstavili su matematičke probleme i osvojili prvo mesto.

Da matematički zadaci mogu biti zanimljivi, dokazali su učenici Isidorine gimnazije. Kroz kreativan projekat pod nazivom “Na čajanci kod Klajna”, Dušan Ivanić objasnio je pojam takozvane Klajnove boce i osvojio prvo mesto.

Bilo je naporno to spremiiti, počeli smo već u januaru, pošto smo već u februaru morali da pošaljemo početni video, kojim bi prošli u prvi krug. I onda smo pozvani u finale koje je bilo u subotu, 2. aprila, tu sam prezentovao moj rad. To je trominutna kratka prezentacija. Nju sam prezentovao pred velikim brojem osoba i žirijem, koji su bili delom matematičari, a delom obični ljudi, kojima sam ja morao da objasnim kao da oni ništa ne znaju – kaže Dušan Ivanić, učenik gimanzije “Isidora Sekulić”.

U drugom radu pod nazivom “Kremenčići, đulad i kamenčići”, učenici su povezali istoriju i matematiku, naglašavajući koliko je teško objasniti složene matematičke zadatke onima koji ne znaju mnogo o računicama.

Učestvovali smo zajedno u jednom projektu, da napravimo rad i prezentaciju. Radi se o povezivanju istorije i matematike, da malo zaintrigiramo slušaoce. Kako su oni pre računali pomoću kamenčića. I onda dolazimo do toga kako su računali npr. Topovsku đulad u ratovima, i kroz istoriju prolazimo način na koji su računali pomoću kamenčića i na kraju se pitamo da li cela matematička disciplina treba da se nazove po kamenu – kaže Milutin Studen, učenik gimnazije “Isidora Sekulić”.

Euromat je matematička konferencija za učenike koja promoviše matematiku i čini je zanimljivom. U realizaciji rada, đacima je pomogla mentorka, profesorka Mirjana Jovanović.

Sama izvedba je dva i po do tri minuta. Znači ona nije dugačka, ali osmisliti upravo to je i taj najteži deo. Kako to učiniti zanimljivim i kako komplikovane stvari, upravo ovaj deo koji smo mi predstavili nije tako jednostavan za objašnjenje, a treba ga predstaviti matematičkim laicima – kaže Mirjana Jovanović, profesorka matematike.

Ono u čemu sam ja učestvovala je svakako bila finansijska podrška koja je bila neophodna, jer nimalo lako nije bilo obezbediti sredstva i za putovanje i za smeštaj, i za kotizacije koje nisu bile jeftine – kaže Ružica Vukobratović, direktorka gimnazije “Isidora Sekulić”.

Isidorini gimanzijalci još jednom su pokazali da kompleksni matematički zadaci mogu biti zanimljivi, kada se na kreativan način pristupi njihovom rešavanju. Raduju se sledećoj EUROMAT konferenciji, kada će prezentovati nove interesantne radove.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija – Guliver / ThinkstockPhotos