Početna Gradske teme Evropska komisija predložila odlaganje titule Evropske prestonice kulture za Novi Sad i...

Evropska komisija predložila odlaganje titule Evropske prestonice kulture za Novi Sad i druge gradove

Evropska komisija predložila je pomeranje preuzimanja titule Evropske prestonice kulture za Novi Sad sa 2021. na 2022. godinu zbog pandemije virusa korona.

Predlog da se produži držanje titule za Rijeku i irski Galvej Evropska komisija je donela juče, što znači da bi im titula prestonica kulture važila do 30. aprila 2021. godine.

“Rijeka i Galvej zaslužuju fer priliku da se vrate nakon ovog koraka unazad i da prikažu svoju otpornost i kreativnost. Otvaranje srca i uma, dobrodošlica različitosti publika i umetnika uvek su bili osnova Evropske prestonice kulture. Tako će i ostati. Sigurna sam da će Novi Sad, Temišvar i Elefsina uz dodatno vreme prebroditi trenutne poteškoće u kulturološkom i sektoru turizma i da će mobilisati značajne investicije, uključujući solidarnost na evropskom nivou”, poručila je čelnica Komisije Margaritis Šinas.

Rijeka i Gajvej, ovogodišnje prestonice kulture, morale su da odlože gotovo sve planirane programe počev od marta, bez ikakvih naznaka kad bi iste mogle da se održe, poručuje se u saopštenju Evropske komisije. To je dovelo i do visokog rizika za Novi Sad, Temišvar i Elefsinu, naročito u sektoru finansiranja i bezbednosti.

Titula prestonica kulture u Evropi dodeljuje se od 1985. godine.

Izvor: 021
Foto: Unsplash