Početna Gradske teme Evropska nedelja imunizacije pod sloganom „Vakcine nas zbližavaju”

Evropska nedelja imunizacije pod sloganom „Vakcine nas zbližavaju”

0

Evropska nedelja imunizacije obeležava se od 26. aprila do 2. maja 2021. godine. Budući da se održava u vreme pandemije koronavirusa, biće pod sloganom „Vakcine nas zbližavaju”.

– Vakcinacija se vidi kao izvesno rešenje u zaustavljanju pandemije. Fokus je na globalnoj solidarnosti i porastu poverenja u imunizaciju i vakcinaciju protiv koronavirusa. Ovo je godišnji događaj čiji je opšti cilj povećanje obuhvata imunizacijom kroz edukaciju i podsećanje na značaj zaštite svakog pojedinca od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom. Tim povodom, Dom zdravlja “Novi Sad” želi posebno da ukaže na značaj redovne vakcinacije dece, odnosno, poštovanja kalendara vakcinacije, bez demografskih, teritorijalnih i socijalnih razlika. Naša ustanova ima na raspolaganju sve vakcine koje su uvrštene u kalendar imunizacije. Vakcinacija je jedna od najuspešnijih javno zdravstvenih inicijativa, koja je doprinela iskorenjivanju velikih boginja i doprinosi iskorenjivanju dečije paralize. Vakcinacija građana u vreme pandemije još više je dobila na značaju i snazi. Na Novosadskom sajmu Dom zdravlja “Novi Sad” već mesecima ima svoje vakcinalne punktove na kojima se do sada vakcinisalo preko 185.000 građana. Polako se približavamo kolektivnom imunitetu koji nas može, bar malo, približiti onome što smo imali pre pandemije koronavirusa – kažu iz DZ Novi Sad.

Oni dodaju da će njihove ekipe i nadalje biti tu za sve građane, i da će obilaziti one koji nisu u mogućnosti da dođu do punktova za vakcinaciju, kao i građane u prigradskim naseljima.

Izvor: Nsuzivo.rs
Foto: Pixabay