Početna Aktuelno U Novom Sadu obeležena godišnjica genocida nad Jermenima!

U Novom Sadu obeležena godišnjica genocida nad Jermenima!

0

U subotu 24. aprila novosadski Jermeni su obeležili 106. godišnjicu genocida nad Jermenima, kada je oko 1.500.000 Jermena brutalno pobijeno od strane Otomanskog carstva 1915. godine.

Sa cvećem u ruci učesnici pomena odali su počast stradalima kod novosadskog Hačkara na mestu srušene Jermenske crkve, kao što je tradicija svakog 24. aprila, dana početka masakra nad nedužnim jermenskim žrtvama.

Foto: Wikipedia

Danas preko 30 zemalja u svetu, uključujući Francusku, Nemačku, Rusiju, Italiju, priznaje i naziva masakr Jermena, koji je za vreme Otomanskog carstva počinjen 1915. godine pravim imenom – genocid. Ove godine je to po prvi put rekao i Džo Bajden, prvi američki predsednik koji je tako nazvao zločin nad Jermenina.

A odakle Jermeni u Novom Sadu? U prvoj polovini 18. veka oko stotinu Jermena bežeći od Turaka iz Beograda, pronašli su zaštitu u Novom Sadu, naseljavajući najpre Petrovaradin i Petrovaradinski šanac. Bili su to zanatlije, i trgovci, i mada je zajednica bila mala, dali su značajan doprinos razvoju grada.

Jedna od najistaknutijih jermenskih porodica bila je porodica Čenazi čiji nadgrobni spomenik stoji u blizini Hačkara i srušene Jermenske crkve kod Pupinove palate.

Autor i foto: NSHronika.rs