Početna Gradske teme “Evropska prestonica kulture” u Novom Sadu odložena za 2022.

“Evropska prestonica kulture” u Novom Sadu odložena za 2022.

0

Širenje bolesti kovid-19 odlaže titulu „Evropske prestonice kulture“ (EPK) za Novi Sad, koja je bila najavljena za ovu godinu.

Ideja da se predstavi kulturna različitost ovog grada pomerena je za 2022. godinu na inicijativu Evropske komisije, a koju je podržao i Evropski parlament. Konačnu reč dao je i Evropski savet koji je potvrdio predlog, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Briselu.

– Odluku su usaglasili i potpisali Evropski parlament i Savet 23. decembra – naveo je portparol Evropske komisije, Tim Mekfi kao odgovor na pitanje RSE o konačnoj sudbini ove titule u 2021. godini.

On međutim, nije mogao da potvrdi da li će ovo pomeranje ujedno i značiti dodatna sredstva iz evropskih fondova, odnosno, da li se u ovom slučaju od gradova očekuje da obezbede više novca programu.

Iz Fondacije „Novi Sad 2021“ koja je zadužena za organizaciju događaja navode da odlaganje građane neće koštati više, i da će program „uklopiti“ u postojeći budžet.

– Ovo pomeranje naravno sa jedne strane ima i svoje prednosti jer možete još doraditi program, ali ima i svoje mane, jer na primer mnogobrojne dogovore koje smo imali sa evropskim organizacjiama sada moramo preispitati, jer nekima odgovara odlaganje, nekima pak, ne – istakao je direktor fondacije Nemanja Milenković i dodao da fondacija neće tražiti veća sredstva, sem onih koja su i predviđena.

Novi Sad izabran je 2016. godine za Evropsku prestonicu kulture 2021. i postao prvi grad koji će ovu titulu poneti van Evropske unije. Odluku su doneli nezavisni stručnjaci, a izbor podržava Evropska komisija.

Titula Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, kao i da bi se spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja.

Izvor: slobodnaevropa.org
Foto: Pixabay