Početna Gradske teme Exit fondacija pokreće uređenje dela Petrovaradinske tvrđave

Exit fondacija pokreće uređenje dela Petrovaradinske tvrđave

Petrovaradinska tvrđava kao kulturno-istorijski spomenik od nacionalne važnosti i jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u regionu počinje da dobija novi izgled, javila je pres služba Exita.

Naime, Exit fondacija pokrenula je uređenje dela Petrovaradinske tvrđave na “Hornverku”, a prva faza radova, koja obuhvata rekonstrukciju Opservatorije, tj. objekta Male stražare, već je počela u saradnji sa kompanijom NIS, uz podršku Grada Novog Sada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Opservatorija se nalazi u neposrednoj blizini Komunikacione kapije, na samom prilazu Hornverku. Ovaj deo najvećeg utvrđenja u našoj zemlji predstavlja važan objekat od kulturnog značaja, čijom će se obnovom doprineti ponudi celokupnog kompleksa Petrovaradinske tvrđave, kao i turističkoj ponudi Novog Sa:da, kaže se u saopštenju.

Predsednik UO Exit fondacije, Ivan Petrović, smatra da je jedan od osnovnih zadataka Exitove društvene odgovornosti briga o Petrovaradinskoj tvrđavi

Exit godinama unazad radi na promociji Tvrđave u cilju njenog postavljanja kao istaknute kulturno-istorijske turističke destinacije u Evropi. Aktuelni radovi samo su jedan u nizu koraka koji će u narednom periodu biti preduzeti da simbol Novog Sada i Exit festivala dobije novi sjaj – kaže Petrović.

Mala stražara je izgrađena u prvoj polovini XVIII veka i za vreme vojne uprave imala funkciju stražare i prijavnice, a sada je ovaj prostor dodeljen na korišćenje Astronomskom društvu Novog Sada, unutar koje je Opservatorija. U nedostatku finansijskih sredstava za održavanje, stanje Opservatorije je alarmantno i zahteva neophodnu obnovu.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Mr Siniša Jokić, napomenuo je da sesveobuhvatni konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi Male stražare na Hornverku Petrovaradinske tvrđave rade prema projektu koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada:

Projekat je prvenstveno predvideo sanaciju krova i fasada, ali i uređenje enterijera, kao i neposredne okoline popravkom trotoara i odvoda atmosferske vode. Stražara je jedna od tri ukupno sačuvane u okviru granica ovog kulturnog dobra, te je njena obnova utoliko značajnija za Petrovaradinsku tvrđavu – navodi Jokić, a prenosi pres služba Exita.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: Promo/Exit festival