Početna Sport Evropsko prvenstvo u mačevanju od 16. do 21. juna u Novom Sadu

Evropsko prvenstvo u mačevanju od 16. do 21. juna u Novom Sadu

0

Organizator manifestacije je Mačevalački savez Srbije, a takmičenja će se odvijati u prostoru JP SPC “Vojvodina”, popularnog SPENS-a.

Prvenstvo će biti u znaku proslave 90 godina od osnivanja Saveza, a tim povodom su predsednik Dejan Ruski i trener nacionalnog tima Veselko Dumitrov istakli da je Novi Sad spreman da ugosti rekoradan broj takmičara i gostiju.

Od ponedeljka 11. juna počinje postavljanje pista u SPENS-u, te će od četvrtka takmičari imati prilike da na njima treniraju.

Novi Sad je spreman za Evropsko prvenstvo u mačevanju, a stekli smo iskustvo, organizujući kadetski i juniorski Evropski šampionat. Očekujemo oko 1.500 gostiju, a imamo 447 prijavljenih takmičara u 88 nacionalnih ekipa – rekao je Ruski za Radio televiziju Vojvodine.

Kada je reč o našoj reprezentaciji, imamo mladu i perspektivnu ekipu, a šampionat ćemo iskoristiti da steknemo iskustvo jer nemamo puno prilika za nastupanje na tako velikom takmičenju – istakao je trener reprezentacije Dumitrov.

On objašnjava da mačevanje ima discipline floret, mač i sablja za muškarce i žene u pojedinačnoj konkurenciji i ekipno, tako da će na SPENS-u narednih šest dana biti održano 12 takmičenja, a naša reprezentacija će uzeti učešća u svim kategorijama.

Nažalost, slaba je zainteresovanost naše publike za mačevanje, a u savezu pokušavamo raznim događajima da popularišemo sport i trudimo se da što češće budemo u medijima – rekao je Dejan Ruski i dodao da je reč o prvom olimpijskom sportu u savremenom olimpizmu, te da je najvažnije približiti ga mladima.

On je istakao da je mačevanje prvenstveno evropski sport, te da su najkvalitetne selekcije Italija, Rusija, Nemačka i Francuska.

Imaćemo prilike da u Novom Sadu vidimo olimpijske pobednike, svetske prvake, pa tako i naše komšije Mađare koji su sa prethodne Olimpijade doneli pet medalja i imaju veliku istoriju u ovom sportu – istakao je trener Dumitrov za RTV.

Takođe, treba istaći da imamo čast da obeležimo 90 godina Mačevalačkog saveza Srbije koji je i osnovan u Novom Sadu 22. aprila 1928. godine, pa imamo priliku da kao domaćini ulepšamo ceo događaj – rekao je Ruski i dodao da će 15. juna biti organizovana prigodna proslava na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay