Početna Gradske teme Exit fondacija vodi kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine

Exit fondacija vodi kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine

egzit_

Exit fondacija dobila je poziv da vodi kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora te fondacije Nemanja Milenković, koji bi trebalo da bude i predsednik Odbora za kandidaturu Novog Sada za tu prestižnu titulu.
Taj poziv Exit fondaciji stigao je zahvaljujući uspešnom vođenju kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine (OPENS), kada je ostvaren veliki uspeh ulaskom u finale među pet gradova kandidata, rekao je Milenković Tanjugu.

Zvanična odluka da Exit fondacija preuzme vođenje kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine biće doneta na sutrašnjoj sednici novosadskog parlamenta.

Exit fondacija će na osnovu te odluke vođenje kandidature preuzeti od Kulturnog centra Novog Sada.

Poziv da Exit vodi proces kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture shvatamo kao uzajamnu povezanost grada koji je iznedrio jedan od najboljih evropskih festivala i te manifestacije kojoj je prirodno što se održava u jednom od centralnih gradova evropske kulture“, rekao je Milenković.

Po njegovim rečima, titula Evropske prestonice kulture bila bi značajna za celu Srbiju čija je kultura sastavni deo evropske i čini je bogatijom.

Milenković je naglasio da će u narednom periodu morati značajno da se ubrza dosadašnji radni proces, jer su, kako je objasnio, neki od drugih gradova kandidata već prilično odmakli u svojim aktivnostima.

Ukoliko bi Novi Sad dobio titulu Evropske prestonice kulture našao bi se u prestižnom društvu sa gradovima kao što su Atina, Berlin, Pariz, Madrid, Lisabon, Liverpul, Prag, Briž i brojni drugi u 30 godina dugoj tradiciji koju su zajedno uspostavila sva ministarstva kulture evropskih zemalja, istakao je on.

Mi ćemo uložiti svoj maksimum da se to i desi“, poručio je Milenković.

Autor: Tanjug