Početna Gradske teme Fabrika čokolade biće gotova do proleća

Fabrika čokolade biće gotova do proleća

0

Do proleća naredne godine Novi Sad bi trebalo da dobije „najslađu fabriku u ovom delu države”, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nakon posete gradilištu budućeg postrojenja „Bari Kaleboa” na putu za Zrenjanin.

Kako piše Dnevnik, on je ponovio da će u ovoj švajcarskoj fabrici biti otvoreno 100 radnih mesta, uz još 30 inženjera koji će posao dobiti u Akademiji čokolade.
– U ovoj godini, koja je pre svega obeležena borbom protiv koronavirusa, „Bari Kalebo“ sa svojim izvođačima neprekidno gradi novu fabriku na ulazu u Novi Sad, prvu investiciju najvećeg svetskog proizvođača čokolade i proizvoda od kakaoa u ovom delu Evrope. Investicija koja će u Novi Sad doneti tehnologiju vrednu 100 miliona evra, ali i investicija koja donosi najmoderniju tehnologiju i znanje i spaja se s našim Tehnološkim fakultetom. Značaj je višestruki, i ekonomski i naučno-obrazovni jer spajate naše najbolje obrazovne ustanove i pogone velikih svetskih kompanija – izjavio je Vučević.

Kako je napomenuo, u pitanju je kapitalno-intenzivna investicija, sa skupom tehnologijom, koja donosi i Akademiju čokolade, odnosno razvojno-istraživački centar „Bari Kaleboa” koji će raditi s Tehnološkim fakultetom, te će tamo studenti i profesori moći da uče i prenose znanje.

Polaganjem dve velike čokoladne kocke u temelje buduće fabrike belgijsko-švajcarske kompanije „Bari Kalebo“ u Novom Sadu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i regionalni potpredsednik za Istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku Rohier van Slehter simbolično su 5. marta ove godine označili početak izgradnje jednog od najvećih i najsavremenijih takvih pogona u svetu. Najavljeno je da će fabrika biti gotova početkom 2021. godine.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay