Početna Gradske teme Fabrika “Petar Drapšin” odlazi u stečaj!

Fabrika “Petar Drapšin” odlazi u stečaj!

petar_drapsin1

Novosadske fabrika u restrukturiranju “Petar Drapšin” koja se bavi proizvodnjom veznih elemenata i vijčanih mašinskih proizvoda našla se na spisku od 188 preduzeća za koja je Agencija za privatizaciju odlučila da će ići u stečaj.
Za ovu fabriku, Agenciji za privatizaciju stiglo je osam pisama zainteresovanosti, a kako je 021 ranije pisao, potencijalni kupci delovali su ozbiljno u svojim namerama jer su predstavnici svih tih firmi bili u stalnom kontaktu sa rukovodstvom “Petra Drapšina”, koji broji 60 zaposlenih.
Među zainteresovanim, bilo je firmi iz inostranstva čija je delatnost veoma slična ili ista kao u firmi “Petar Drapšin”.
Na spisku firmi za “gašenje”, našli su se, između ostalog, Šik Kopaonik iz Kuršumlije, zatim delovi velikih sistema EI Niš, Zorka Šabac, Goša iz Smederevske Palanke. Ista sudbina zatekla je i Splendid, Aviogeneks, Jugoturs i Progres iz Beograda. Novog vlasnika nisu našle ni firme Prvi maj Pirot, Ineks iz Beograda, Ivo Lola Ribar iz Beograda, Fabrika ulja iz Kruševca, “21. maj” iz Beograda, kao i veliki broj veterinarskih stanica.

Vlada Srbije usvojila je prošle subote Akcioni plan kojim se omogućava pokretanje stečaja za 188 preduzeća, od ukupno 512 firmi sa spiska Agencije za privatizaciju. U 70 firmi nema zaposlenih radnika, a u 56 ih ima do pet.

U svim preduzećima ima oko 5.000 radnika, a svi će dobiti otpremnine. Socijalni programi treba da budu sprovedeni u narednih 60 dana, a otpremnine su 200 evra po godini staža kod poslednjeg poslodavca, odnosno maksimalno 8.000 evra. Agencija za privatizaciju započeće sutra postupak stečaja nad 70 preduzeća koja nemaju nijednog zaposlenog, a očekuje se da će prvi stečajevi biti okončani za oko dva meseca, izjavio je danas novi direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara.

Autor: 021.rs