Početna Gradske teme Fakultet tehničkih nauka obeležio 55 godina postojanja

Fakultet tehničkih nauka obeležio 55 godina postojanja

dan-fakulteta

Svečanom akademijom i dodelom priznanja za najbolje rezultate u 2014. profesorima, studentima i stručnoj službi, Fakultet tehničkih nauka (FTN) Univerziteta u Novom Sadu obeležio je danas 55 godina postojanja.
Nagrade su dodeljene za najbolje rezultate profesora u naučno-istraživačkom radu, za najbolje ocenjenog nastavnika i saradnika, za ostvarene rezultate u saradnji sa privredom i radu stručnih službi, kao i tradicionalne nagrade mladim nastavnicima, saradnicima i studentu doktorskih studija iz Fonda “Momčilo Momo Novković”.
Pokrajinski sekretar za nauku, tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Vladimir Pavlov rekao je da je FTN najveći fakultet ne samo na novosadskom Univerzitetu, već i na akademskoj mapi Srbije, jer njegovi departmani “vode studente ka izvesnosti”.

“Samo moderan fakultet, a FTN to jeste, može da očekuje da će svojim programima i znanjem uspeti da svake godine upiše isti ili veći broj studenata iz šireg regiona. Jedino tako možemo ostati održivi kada je u pitanju produkcija znanja i dalje upućivanje ljudi na tržište rada”, kazao je Pavlov.

On je istakao da je jedino sigurno ulaganje koje donosi višestruke dobiti, upravo ulaganje u nauku.

Dekan FTN Rade Doroslovački rekao je da je prethodni period na ovom fakultetu obeležila izgradnja novih prostorija i pripreme za početak izgradnje Naučno-tehnološkog parka, kao i značajne međunarodne aktivnosti.

“FTN je rasadnik je stručnjaka i po tome smo čuveni u Srbiji, na Balkanu i u celom svetu. Iz ove ustanove izniklo je 100 kompanija koje zapošljavaju 4.000 inženjera i čiji doprinos umnogome popravlja standard našeg grada i cele zemlje”, kazao je Doroslovački.

Svake godine na FTN u Novom Sadu upiše se više od 2.200 studenata na oko 90 studijskih programa, što ga svrstava među najveće u regionu.

Autor: Beta, RTV