Početna Gradske teme Festival narodnje nošnje „Biserna grana“ u Kulturnoj stanici Eđšeg

Festival narodnje nošnje „Biserna grana“ u Kulturnoj stanici Eđšeg

0

Festival narodnih nošnji, nakita i oglavlja “Biserna grana”, održava se u subotu, 2. oktobra od 19.30 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu.

Organizator festivala je Kulturnog centra „Mladost“ Futog, a ove godine će biti održan 14. put uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog sada i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Koncept festivala je jedinstven u našoj Zemlji jer u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje, nakita i oglavlja. Cilj festivala je da prezentuje folklorno bogatstvo naše zemlje i zemalja u regionu, da istakne značaj očuvanja materijalnog folklornog nasleđa kao bitnog obeležja kulturnog identiteta svakog naroda.

Na ovogodišnjem festivalu biće predstavljeno deset novih izlagača, novih učesnika koji do sada nisu predstavili na festivalu. Očekuju se gosti iz zemlje i regiona. To su učesnici iz Srbije iz Beograda, Zrenjanina, Inđije, Sivca, Kule, Svrljiga, Aranđelovca i Futoga, a gosti festivala je Kulturno umetničko društvo „Lim“ iz Berana, Crne Gore – nagalasio je Jovan Stepanov iz Kulturnog centra „Mladost“ Futog.

Pored revije o narodnoj nošnji biće prikazan i film “ Biserna grana 2020.“ domuntarni film o festivalu i narodnoj nošnji koji je snimljen prošle godine u Poljoprivrednoj školi u Futogu.

Festival „Biserna grana“ je nosilac EFFE etikete za 2019. – 2020.godinu, koju dodeljuje Evropska asocijacija festivala (EFA), nosilac projekta “Evropa za festivale, festivali za Evropu”.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: KC Mladost Futog/ Srđan Doroški