Početna Gradske teme Festival “Novi Sad – tango grad” od 23. do 26. avgusta

Festival “Novi Sad – tango grad” od 23. do 26. avgusta

Peti po redu tango festival “Novi Sad – tango grad” održaće se od 23. do 26. avgusta na više lokacija u Novom Sadu.

Na dan otvaranja festivala, u četvrtak 23. avgusta u Galeriji Matice srpske je “SciTango” – predavanje u kojem se spaja tango i nauka, a ovogodišnji predavač je dr Roman Balvanović s Instituta za nuklearne nauke “Vinča”.

Dan kasnije na istom mestu će biti prikazani kratki dokumentarni filmovi na temu tanga. Autor, Leonel Mitre, svoj čuveni putujući festival “Cinefilia tanguera” iz Buenos Airesa dovodi u Novi Sad i time zvanično započinje turneju po istočnoj Evropi. Tu će biti i jedan od najpoznatijih tango učitelja i koreografa današnjice Anhel Korija, a zajedno sa njim, tangerosima će svoje znanje i iskustvo u plesu preneti i maestra Klaudija Sortino iz Italije.

Oba događaja u Galeriji Matice srpske počinju u 18h, a ulaz je slobodan.

U subotu 25. avgusta u Sinagogi je od 19h koncert “Tamburica tango” na kojem će zajedno nastupiti tango orkestar “Beltango kvintet” iz Beograda i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine. Ulaz na ovaj događaj se plaća.

Poslednjeg dana festivala, u nedelju 23. avgusta, tango će se plesati na terasi Petrovaradinske tvrđave. Ideja je da se tango kultura približi što široj publici i zato će u njemu moći da uživaju i tango plesači i svi zainteresovani građani. Muziku pušta tango DJ Marija Bejkova iz Skoplja, a ples na otvorenom počinje u 21h.

Organizator festivala je novosadsko udruženje “Todo Tango”, prvo Udruženje ljubitelja tango muzike i plesa u Vojvodini.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay