Početna Gradske teme Festival “Terra Madre Serbia” 30. i 31. oktobra u Futogu

Festival “Terra Madre Serbia” 30. i 31. oktobra u Futogu

0

terra_madre_serbia

Festival “Terra Madre Serbia” održaće se u Futogu, 30. i 31. oktobra, uporedo sa “Futoškom kupusijadom”. Festival će se održati pod sloganom “Mali poljoprivredni proizvođači kao čuvati biodiverziteta i promoteri lokalno razvoja”, a za cilj ima predstavljanje srpskih poljoprivrednika i zajednica koje se bave zaštitom i očuvanjem gastronomske tradicije i identiteta. Na “Terra Madre Serbia” predstaviće se proizvođači tradicionalne hrane čiji su proizvodi mapirani i koji su ušli u “Riznicu ukusa”, katalog hrane kojoj preti nestanak.

Predsednik Udruženja konvivijuma “Slow Food” u Srbiji Biađo Karan poručio je pristunima da je “Terra Madre” osnovana sa ciljem da podrži male proizvođače i poljoprivrednike širom sveta. “Srbija i Vojvodina imaju veliki potencijal koji je još uvek malo iskorišćen, ali kroz promociju i partnerstvo moramo da podstaknemo proizvođače”, kazao je Biađo Karan.

Putem projekta “Riznica ukusa” organizacije Slow Food Serbia i Terra Madre Serbia zabeležile su važne podatke, kao i karakteristike proizvoda kojima preti nestanak kako bi ih sačuvale i mapirale.

Autor i foto: 021.rs