Početna Gradske teme Svakog ponedeljka “Škola roditeljstva”

Svakog ponedeljka “Škola roditeljstva”

0

bebe1

U saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo Grada Novog Sada, Dom zdravlja je započeo realizaciju projekta Škola roditeljstva. Svakog ponedeljka, počinje sa radom nova grupa sa početkom u 17 časova u Upravnoj zgradi Doma zdravlja, Bulevar cara Lazara 75 na Limanu.

Škola roditeljstva je projekat koji je zamišljen da se nadogradi program već postojeće Škole za trudnice i u tom smislu ide i korak dalje, uključujući u kompletnu problematiku i buduće očeve i šireći standardni sadržaj zdravstvene usluge – psihofizičke pripreme trudnice za porođaj koja se tradicionalno odvija u Domu zdravlja „Novi Sad”.

Osim budućih majki, edukacijama u sklopu ovog projekta obuhvatili bi se i budući očevi kako bi se zajedno pripremili za bezbedni i radosni prolazak kroz trudnoću. Školom roditeljstva, raznotematskim edukacijama, budući roditelji bi se oslobodili straha od trudnoće jer trudnoća nije bolest, kako se nažalost često tretira. Kroz edukaciju parovi bi usvajali stav o obostranoj odgovornosti za buduće dete, zatim bi usvajali znanja o normalnim promenama koje se susreću u trudnoći i o važnosti negovanja zdravih stilova života, pre, u toku i posle trudnoće.

Škola roditeljstva bi se odvijala kroz edukaciju gde bi svaku vodio odgovarajući stručnjak Doma zdravlja „Novi Sad”: Trudnoća i odgovornost za zdravlje, kalendar i sadržaj pregleda u trudnoći, visoko rizična trudnoća, zdravstveni problemi vezani za trudnoću, higijensko – dijetetski režim u trudnoći, faktori rizika i štetne navike u trudnoći, psihičke promene u trudnoći, stomatološka zdravstvena zaštita (zdravlje zuba i usne duplje) trudnice, fizička aktivnost u trudnoći, vežbe disanja i vežbe relaksacije i poseta i upoznavanje sa radom patronažne sestre

Grad je izdvojio 567.219,00 dinara za ovaj projekat.

Krajnji cilj ovog projekta je da škola roditeljstva postane implementirana praksa u Domu zdravlja i nakon završetka projekta, u decembru 2015. godine.

Autor: RTV