Početna Gradske teme “Fleksibilni ritam dana” u novosadskim vrtićima još nije zaživeo

“Fleksibilni ritam dana” u novosadskim vrtićima još nije zaživeo

0

kindergarten-504672_640

“Fleksibilni ritam dana” u novosadskim vrtićima nije još zaživeo s obzirom na to da tek treba da počnu pripreme za njegovu primenu.
U vrtićima će, nakon sastanka sa glavnim vaspitačima i konsultovanja početi priprema fleksibilnog ritma dana, ali i izrada plana aktivnosti.

Naime, fleksibilnost predviđa da deca komadnu užinu ne moraju jesti isključivo u kuhinji, mogu da koriste sav raspoloživ prostor za igru, a ukoliko ne žele da spavaju mogu da se bave mirnijim aktivnostima kako ne bi narušila san druge dece. Takođe, roditelji ne moraju da decu u vrtiće dovedu do osam sati ujutru.

Kako nam je rečeno u “Radosnom detinjstvu”, fleksibilni ritam se još uvek ne primenjuje u svim vrtićima.

“Pripreme treba da počnu od vrtića do vrtića, ne možemo to raditi centralizovano ili jednoobrazno, jer su drugačije potrebe i uslovi. U vrtićima gde ovakav ritam dana postoji, to je sve uhodano i funkcioniše, a tamo gde će to početi da se primenjuje potrebna je izrada plana aktivnosti, da vidimo kakve su potrebe roditelja, da razgovaramo sa njima. Sa druge strane, u vrtićima u kojima se primenjuje ovaj ritam dana, kao što je ‘Palčica’, roditelji su zadovoljni, jer to nije uticalo na promene u boravku njihove dece u vrtiću”, kažu u ovoj ustanovi za 021.

Autor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay